Pozostałe

Delikatne knedle twarogowe ze śliwkami

19 września 2018

Knedle ze śliwkami kojarzą mi się z wrześniem i pierwszymi dniami szkoły. Mama robiła je rzadko i chyba tylko 1-2 razy w roku, właśnie we wrześniu. Takie oryginalne knedle, mają dość ciężkie ciasto, składające się z mąki i ziemniaków. Dzisiaj lżejsza propozycja, ponieważ część ziemniaków zastępujemy serem białym i tak otrzymujemy bardzo delikatne knedle twarogowe ze śliwkami 😉

Pamiętam moje dziecięce wytwory knedlo-klusko-podobne. Chyba można było tymi kulami ciasta zabijać, bo były tak twarde 😉 Nie wiem nawet jakim cudem wychodziły takie twardziochy, bo nigdy w „dorosłym” życiu, nie udało mi się zrobić tak twardych klusek 😉

Ka bardzo lubię śliwkowe knedle. Taka śliwka otulona w miękkim i delikatnym cieście, po rozkrojeniu uwalnia się z niej sok i ten śliwkowy zapach. Kupne knedle już tak nie pachną 😉 Knedle koniecznie u nas jemy z bułką tartą, ale niektórzy jedzą je ze śmietaną czy nawet polane roztopionym masłem.

Jeśli z jakiś względów zwykłe ciasto na knedle jest dla was niedobre, spróbujcie tego z serem białym, który ciastu nadaje delikatniejszy smak, trochę podobny do leniwych.

W zależności od rodzaju śliwek i ich wielkości, do środka knedli wkładam całą, wydrążoną śliwkę lub jej połówkę. Jeśli śliwki są mało słodkie, do każdej śliwki wsypuję łyżeczką odrobinę cukru.

I ważna rzecz, ilość mąki jest dość orientacyjna, ponieważ sery różnych producentów mają różną gęstość. Jeśli użyjemy dość wilgotnego sera, będziemy musieli dodać więcej mąki. Ogólnie chodzi nam o uzyskanie zwięzłej, nie lepiącej się do rąk masy.

Delikatne knedle twarogowe ze śliwkami

Delikatne knedle twarogowe ze śliwkami

Składniki

  • 250 g sera białego
  • 250 g ziemniaków
  • 1-1,5 szkl. mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 kg śliwek

Sposób przygotowania

  • Ziemniaki ugotować i przepuścić przez praskę.
  • Ze wszystkich składników zagnieść zwięzłe ciasto.
  • W razie konieczności dodać więcej mąki.
  • Urywać z ciasta kuleczki, które dłonią należy rozpłaszczyć.
  • Na każdy placuszek położyć śliwkę.
  • Zawinąć placuszek i uformować w kulkę.
  • Wrzucać na wrzącą wodę i gotować ok. 5 min.
  • Podajemy z bułką tartą.
http://mieszamwgarnku.pl/pozostale/delikatne-knedle-twarogowe-ze-sliwkami/

Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *