Pieczone kasztany

pieczone kasztany3 Pierwszy raz kasztany jedliśmy po przeprowadzce do Krakowa. Jak opisać smak kasztanów? Jest to ciężkie zadanie. Są słodkawe, podobne w smaku nieco może do orzechów. Nieco mączyste, dlatego robi się z nich również mąkę, świetną do placków, naleśników.

W każdym razie, stają się one u nas coraz popularniejsze, dlatego każdy może teraz poznać ich smak. Dostępne są nawet w popularnym dyskoncie.

Dzisiaj zapraszam na szybką przekąskę. Jeśli macie ochotę coś poprzegryzać, jadalne kasztany sprawdzą się idealnie.

Polecam pieczenie kasztanów w rękawie foliowym jak ja piekłam, lub naczyniu żaroodpornym. Kasztany mimo nacięcia lubią eksplodować w piekarniku a umycie piekarnika po takiej eksplozji nie jest zadaniem łatwym 😉 Tak więc polecam rękaw lub naczynie żaroodporne.

pieczone kasztany

Pieczone kasztany

Pieczone kasztany

Składniki

  • Dowolna ilość jadalnych kasztanów

Sposób przygotowania

  • Kasztany myjemy i nacinamy na krzyż od węższej strony.
  • Przekładamy kasztany do naczynia lub rękawa.
  • Pieczemy ok 30 min w 200 stopniach.
  • Ciepłe kasztany obieramy z łupin.
  • Możemy jeść ciepłe lub zimne
http://mieszamwgarnku.pl/desery/inne/pieczone-kasztany/

kasztany

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany