Ciastka | Rogaliki

Rugelach – rogaliki z nadzieniem orzechowym

10 stycznia 2018
Jump to recipe

Rugelach to tradycyjne żydowskie rogale, pieczone z okazji święta Chanuki. Tradycyjnie, znajdziemy w nich nadzienie z orzechów, ale spotkamy również warianty z nadzieniem z marcepanu, czekolady czy maku a nawet z wytrawnym nadzieniem.

Oryginalne ciasto jest delikatne i miękkie. Co ciekawe, pierwotnie bazowało na drożdżach, ale obecnie częściej piecze się je z dodatkiem sera lub w innych wariantach przepisu, na kwaśnej śmietanie. Znajdziemy również przepisy na ciasto bez dodatku nabiału.

A rogale uwielbiam za to, że niby przypadkiem, same lądują w dłoni i świetnie sprawdzają się do kawy, albo przegryzienia bez żadnej okazji.

Same rogaliki nie są zbyt słodkie, jeśli lubicie słodkie wypieki, możecie do nadzienia dodać rodzynki albo więcej cukru lub polukrować rogaliki.

Przepis na ciasto, zaczerpnięty stąd. Przepis na farsz, pochodzi od znajomego z Gdańska. Kiedyś spróbowałam u niego strucli nadziewanej orzechami i to nadzienie mnie naprawdę zauroczyło. Oczywiście, polecam Wam poeksperymentować z nadzieniami, takimi, jakie lubicie.

 

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *