Któregoś pięknego wieczora, Zośka usnęła, jak na nią dość wcześniej, jednak ja jakoś nie mogłam usnąć. Sięgnęłam zatem po komórkę i weszłam na Instagram. Nie wiem u kogo, ale zobaczyłam rząd pięknych, rumianych paluchów z makiem. Przełknęłam ślinę… Weszłam na profil autorki przepisu – Onijki… Ehhh. Wspomniane paluchy miały dziesiątki o ile nie setki pozytywnych komentarzy. Już wiedziałam, że w pierwszej wolnej chwili, na pewno będę piec coś z jej smakowitych przepisów.
Okazja nadarzyła się kolejnego dnia rano. Po nakarmieniu Zośki, sen nie nadchodził, za to wspomnienie apetycznych paluchów tak 😉 Wszystko co potrzeba, czyli drożdże i mąkę oraz mleko, jak zwykle miałam. Leżeć tak i czekać, aż sen sobie o mnie przypomni? To nie ja 😉 6:30 zatem wstałam, zakasałam rękawy i wrzuciłam wszystkie składniki do robota. O 9 budziłam męża na ciepłe paluchy i…. oponki 😉
Pozostawało odstawić ciasto na godzinkę, na wyrośnięcie. Tymczasem wyczytałam w jednym z komentarzy, że ciasto doskonale smakuje również w formie smażonej. No i przepadłam 😉
Z części ciasta powstały oponki, równie doskonałe, o czym w kolejnym wpisie.
Paluchy wychodzą puszyste, mięciutkie, lekko słodkawe. Pyszne. Nie wiem, ile pozostają świeże, bo nie doczekały kolejnego dnia. Nie wyszło mi co prawda 14 paluchów, a i mąki musiałam nieco dosypać, bo ciasto były jak na mój gust zbyt luźne. Nie zmienia to jednak faktu, że tak prostego i szybkiego wypieku, to już dawno nie robiłam. Paluchy możecie posypać makiem, sezamem czy czarnuszką.
Jeśli planujecie smażyć oponki, to róbcie od razu podwójną porcję ciasta.
A ja dalej będę testować chlebowe Onijkowe przepisy, do czego również i Was zachęcam 😉
Składniki
- 4 szkl. mąki pszennej (dałam mąkę 650)
- 25g świeżych drożdży lub 7g suszonych (używałam suszonych)
- 1 szkl. ciepłego mleka
- 0,25 szkl. cukru
- 1 jajko
- 4 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki maku
- 1 jajko do smarowania
Instrukcje
- Mąkę przesiewamy.
- Z 1 łyżki cukru, 4 łyżek mleka i łyżeczki mąki oraz drożdży robimy rozczyn.
- Odstawiamy na 10-15 min.
- Dodajemy do mąki pozostałe składniki i rozczyn i wyrabiamy ciasto.
- Jeśli używamy suchych drożdży, nie musimy robić rozczynu a jedynie wyrobić elastyczne ciasto.
- Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem i przykrywamy ściereczką.
- Odstawiamy do wyrośnięcia na 1h.
- Ciasto dzielimy na równe porcje, z których formujemy paluchy, które układamy na blasze wyłożonej papierem.
- Odstawiamy na 20 min do napuszenia.
- Smarujemy jajkiem i posypujemy makiem.
- Pieczemy ok 20 min w 180 stopniach.