Rugelach to tradycyjne żydowskie rogale, pieczone z okazji święta Chanuki. Tradycyjnie, znajdziemy w nich nadzienie z orzechów, ale spotkamy również warianty z nadzieniem z marcepanu, czekolady czy maku a nawet z wytrawnym nadzieniem.
Oryginalne ciasto jest delikatne i miękkie. Co ciekawe, pierwotnie bazowało na drożdżach, ale obecnie częściej piecze się je z dodatkiem sera lub w innych wariantach przepisu, na kwaśnej śmietanie. Znajdziemy również przepisy na ciasto bez dodatku nabiału.
A rogale uwielbiam za to, że niby przypadkiem, same lądują w dłoni i świetnie sprawdzają się do kawy, albo przegryzienia bez żadnej okazji.
Same rogaliki nie są zbyt słodkie, jeśli lubicie słodkie wypieki, możecie do nadzienia dodać rodzynki albo więcej cukru lub polukrować rogaliki.
Przepis na ciasto, zaczerpnięty stąd. Przepis na farsz, pochodzi od znajomego z Gdańska. Kiedyś spróbowałam u niego strucli nadziewanej orzechami i to nadzienie mnie naprawdę zauroczyło. Oczywiście, polecam Wam poeksperymentować z nadzieniami, takimi, jakie lubicie.

Składniki
Ciasto
- 320 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 240 g serka śmietankowego lub sera z Wielunia
- 220 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 jajko
Nadzienie
- 250 g orzechów włoskich
- 1 białko
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki amaretto lub 1 łyżka dowolnego ulubionego aromatu
- 2 łyżki kakao (opcjonalnie)
- garść rodzynek (opcjonalnie)
Instrukcje
Ciasto
- Mieszamy mąkę z solą w osobnej misce.
- Masło kroimy na małe kawałki.
- Żółtko mieszamy z esencją i dodajemy do ciasta.
- Zagniatamy jak kruche ciasto.
- Ciasto owijamy folią i schładzamy w lodówce przez 2h.
Nadzienie
- Orzechy mielimy.
- Białka ubijamy.
- Do orzechów dodajemy cukier, cynamon i aromat/alkohol.
- Jeśli chcemy mieć ciemną masę, dodajemy kakao.
- Dla lubiących słodki smak, dodajemy rodzynki, wcześniej namoczone w gorącej wodzie.
- Mieszamy ręcznie z ubitym białkiem.
- Ciasto dzielimy na 3 części.
- Każdą część rozwałkowujemy w kształt okręgu.
- Na środek nakładamy masę orzechową.
- Kroimy okrąg po przekątnych na 8 lub 16 części.
- Każdy powstały trójkąt zawijamy od zewnątrz do środka.
- Delikatnie zawijamy w kształt rogala.
- Gotowe rogale smarujemy jajkiem.
- Pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia.
Rogaliki wyglądają pysznie!