Boże Narodzenie | Ciastka

Pyszne ciastka gwiazdki, jak ciastka francuskie

30 listopada 2018

Grudzień to dla mnie okres, który kojarzy się z Bożym Narodzeniem. Takim prawdziwym, rodzinnym świętem, pachnącym choinką, koniecznie pomarańczami lub mandarynkami i domowym, aromatycznym jedzeniem. To z grudniem kojarzy mi się zapach gotowanego kompotu z suszu, pieczonego sernika czy gotowanych grzybów zarówno do pierogów jak i na zupę. Ale grudzień to miesiąc, w którym piekę również więcej ciasteczek, niż w ciągu całego roku. I to niekoniecznie tych piernikowych. Część ciastek trafia do naszych brzuchów, część na choinkę a część do puszek na ciastka, gdzie muszą doczekać swojej chwili.

Te ciastka są po prostu rewelacyjne w smaku. Każdy kto ich próbował, szybko sięgał po kolejne i kolejne. Do tego nie wymagają dużej liczby składników i są zwyczajnie proste w wykonaniu.

Dzisiaj zatem zapraszam na ciastka gwiazdki. Ciastka kruche, które ślicznie rozwarstwiają się zupełnie jak ciastka francuskie. To rozwarstwianie, zapewnia nam spora ilość użytego masła. I tak, to musi być masło 😉

Ciastka możecie nadziewać, możecie dekorować dowolnie. W oryginale, był to cynamon wymieszany z cukrem. Mi jakoś nie podeszło to zestawienie i użyłam płatków migdałowych a w części zwykłego cukru.

Oczywiście możecie wycinać dowolne kształty. Możecie bawić się długością pieczenia. Dłużej pieczone ciastka są bardziej kruche, krócej miększe.

Oryginalny przepis pochodzi stąd.

Pyszne ciastka gwiazdki, jak ciastka francuskie

Pyszne ciastka gwiazdki, jak ciastka francuskie

Składniki

  • 125g mąki
  • 125g zimnego masła
  • 2 płaskie łyżki kwaśnej śmietany (dałam 18%)
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • Szczypta soli
  • Białko do smarowania
  • Płatki migdałowe do posypania

Sposób przygotowania

  • Mąkę przesiewamy.
  • Dodajemy posiekane masło, śmietanę, cukier waniliowy i sól.
  • Zagniatamy ciasto (będzie dość lepkie).
  • Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na min. godzinę.
  • Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy dwolny kształt ciastek.
  • Wierzch ciastek smarujemy białkiem a następnie posypujemy płatkami migdałów.
  • Pieczemy ok 10 min w 180 stopniach
http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciastka/pyszne-ciastka-gwiazdki-jak-ciastka-francuskie/

 

Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *