Boże Narodzenie | Zupy

Zupa migdałowa

29 listopada 2018
Jump to recipe

Dzisiaj zapraszam na zupę migdałową. Jest to potrawa kresowa, często serwowana właśnie w czasie Wigilii. Jeśli z jakiś względów nie lubicie grzybowej lub barszczu czerwonego, to bardzo polecam tą zupę. Dzieci na pewno ją pokochają, bo jest słodka. Zawiera rodzynki, które o dziwo mojemu mężowi w tym wydaniu nie przeszkadzały i spałaszował zupę ze smakiem.

U nas na Wigilię jest zwykle grzybowa z łazankami, ale powiem szczerze, że do tej zupy migdałowej, z chęcią wrócę.

Zupę możecie serwować z ryżem (ja dałam jaśminowy), z groszkiem ptysiowym czy nawet makaronem. Dobrze smakuje również na zimno 😉

W oryginalnym przepisie występują migdały, które mielimy. Ja użyłam mąki migdałowej i części pokruszonych płatków migdałowych. Wy możecie mielić migdały, czy zrobić podobnie do mnie 😉

Jest kilka warinatów tej zupy. Do części dodaje się zwykła mąkę, w innym wariancie śmietanę a inni dodają mleczko kokosowe.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *