Dzisiaj zapraszam na zupę migdałową. Jest to potrawa kresowa, często serwowana właśnie w czasie Wigilii. Jeśli z jakiś względów nie lubicie grzybowej lub barszczu czerwonego, to bardzo polecam tą zupę. Dzieci na pewno ją pokochają, bo jest słodka. Zawiera rodzynki, które o dziwo mojemu mężowi w tym wydaniu nie przeszkadzały i spałaszował zupę ze smakiem.
U nas na Wigilię jest zwykle grzybowa z łazankami, ale powiem szczerze, że do tej zupy migdałowej, z chęcią wrócę.
Zupę możecie serwować z ryżem (ja dałam jaśminowy), z groszkiem ptysiowym czy nawet makaronem. Dobrze smakuje również na zimno 😉
W oryginalnym przepisie występują migdały, które mielimy. Ja użyłam mąki migdałowej i części pokruszonych płatków migdałowych. Wy możecie mielić migdały, czy zrobić podobnie do mnie 😉
Jest kilka warinatów tej zupy. Do części dodaje się zwykła mąkę, w innym wariancie śmietanę a inni dodają mleczko kokosowe.
Składniki
- 1,25 l mleka 3,2%
- 200 g migdałów (użyłam ok 150 g mąki migdałowej i 50 g płatków migdałowych)
- 100 g ryżu (dałam jaśminowy)
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżki masła
- 1/3 szkl. rodzynek
- szczypta soli
- żółtko
- 4-5 łyżek płatków migdałowych
Instrukcje
- Ryż gotujemy.
- Migdały zalewamy gorącą wodą, po 15 minutach wyjmujemy i obieramy.
- Mielimy w młynku do kawy.
- Jeśli używamy mąki migdałowej, pomijamy ten punkt.
- Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odcedzamy po kilku minutach.
- Mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym.
- Dodajemy zmielone migdały, masło, sczyptę soli oraz rodzynki.
- Gotujemy koło 15-20 minut.
- Zupę troszkę studzimy, ma być mocno ciepła.
- W połowie szklanki zupy rozrabiamy żółtko i dodajemy do zupy.
- Intensywnie mieszamy.
- Płatki podprażamy na suchej patelni.
- Podajemy z ryżem, posypaną płatkami migdałowymi.