Ciasta z kremem

Mazurek orzechowo-kajmakowy

29 marca 2017

Wielkanoc bez mazurka? Wykluczone. Mazurek to ciasto Wielkanocne i nie ma Świąt bez niego. Babkę odpuszczę, ale mazurek, bogaty w bakalie musi być.

Tym razem padło na mazurek orzechowo-kajmakowy. Skąd taki pomysł? Tata co rok narzekał, że dla niego ciasto kruche jest za suche, za twarde… Trzeba było się dostosować i w tym roku mazurek nieco zmienił formę. Po raz pierwszy nie użyłam jedynie masy kajmakowej a dodałam również dżem i warstwę orzechową.

Dzięki warstwie dżemu, słodycz mazurka jest idealnie złamana kwaskowym dżemem. Polecam szczególnie kwaskowe dżemy np porzeczkowy czy z owoców leśnych. Drugim miłym akcentem jest warstwa zmielonych orzechów włoskich połączonych z mlekiem. Pod wpływem mleka, orzechy pęcznieją, tworząc gęsta masę. Na wierzch dajemy samodzielnie wykonaną masę kajmakową, lub też gotową masę z puszki. Ozdabiamy ulubionymi bakaliami. U mnie tym razem prażone płatki migdałów, trochę daktyli, rodzynek i orzechów włoskich.

mazurek

Mazurki możemy robić w dowolnych kształtach czy też piec w normalnej formie. Przyznam się, że ja po raz pierwszy w zeszłym roku zrobiłam mazurek w kształcie jajka, a w tym roku chyba zaszaleję i zawita u nas mazurek w kształcie zająca albo baranka. Jak szaleć to szaleć;)

Jak stwierdził mąż, dżem robi mazurka ale to najlepszy mazurek jaki jadł:) Tata też nie marudził, na suchość ciasta. Myślę, że obie opinie najlepiej puentują cały przepis.

mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowo-orzechowy

Mazurek kajmakowo-orzechowy

Składniki

    Ciasto
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 200 g masła
  • 75 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Słoik kwaskowatego dżemu
    Masa orzechowa
  • 250 g orzechów włoskich mielonych
  • 200 ml mleka
    Masa kajmakowa
  • Puszka masy krówkowej
  • 1 kostka masła
  • Ulubione bakalie

Sposób przygotowania

    Ciasto
  • Mąkę przesiewamy, wkrajamy masło.
  • Dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto kruche.
  • Odstawiamy do lodówki na 30-60 min.
    Masa orzechowa
  • Mleko gotujemy.
  • Orzechy zalewamy mlekiem i zostawiamy do napęcznienia.
    Masa kajmakowa
  • Masło ucieramy i dodajemy po łyżce masy krówkowej.
  • Pieczemy ciasto kruche ok 30 min w 180 stopniach.
  • Ostygnięty mazurek smarujemy dżemem.
  • Na wierzch wykładamy masę orzechową.
  • Na górę wykładamy masę kajmakową i ozdabiamy bakaliami.
http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-kremem/mazurek-orzechowo-kajmakowy/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *