Dania bezmięsne | Wielkanoc

Jajka faszerowane

28 marca 2017
Jump to recipe

Jajka faszerowane kojarzą mi się praktycznie wyłącznie z Wielkanocą. Nie to, żeby nie były dobre, ale jakoś tak się dzieje, że na naszym stole goszczą dość rzadko. Może to wina męża, który za najlepsze jajka na świecie uważa te z majonezem;) Może właśnie pora zmienić jego przyzwyczajenia.

Jajka faszerowane to pomysł na podanie jajek ale w nieco innej formie.  Jedyną trudność stanowi tutaj przekrojenie skorupki, które nie jest prostym zadaniem. Najlepiej sprawdzi się tutaj naprawdę porządny nóż.

W zasadzie jajka możemy faszerować w sposób dowolny. Tutaj prezentuję zupełnie podstawowy przepis. Możemy dodać do farszu pieczarek, albo obrać całe jajka i faszerować tylko żółtko nadzieniem np. z żółtek i suszonych pomidorów czy żółtek i oliwek.

jajka faszerowane

W tym wydaniu na końcu po faszerowaniu, jajka obtaczamy w bułce tartej i podsmażamy, ale jeśli jajka obierzemy i faszerujemy tylko żółtko, oczywiście tego nie robimy. Te jajka mają taki plus, że można je podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Fajnie sprawdzą się jako przystawka na imprezie czy rodzinnym obiedzie.

Koniec gadania, czas zabrać się za jajka.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.