Ciasta z kremem | Wielkanoc

Mazurek orzechowo-kajmakowy

29 marca 2017

Wielkanoc bez mazurka? Wykluczone. Mazurek to ciasto Wielkanocne i nie ma Świąt bez niego. Babkę odpuszczę, ale mazurek, bogaty w bakalie musi być.

Tym razem padło na mazurek orzechowo-kajmakowy. Skąd taki pomysł? Tata co rok narzekał, że dla niego ciasto kruche jest za suche, za twarde… Trzeba było się dostosować i w tym roku mazurek nieco zmienił formę. Po raz pierwszy nie użyłam jedynie masy kajmakowej a dodałam również dżem i warstwę orzechową.

Dzięki warstwie dżemu, słodycz mazurka jest idealnie złamana kwaskowym dżemem. Polecam szczególnie kwaskowe dżemy np porzeczkowy czy z owoców leśnych. Drugim miłym akcentem jest warstwa zmielonych orzechów włoskich połączonych z mlekiem. Pod wpływem mleka, orzechy pęcznieją, tworząc gęsta masę. Na wierzch dajemy samodzielnie wykonaną masę kajmakową, lub też gotową masę z puszki. Ozdabiamy ulubionymi bakaliami. U mnie tym razem prażone płatki migdałów, trochę daktyli, rodzynek i orzechów włoskich.

mazurek

Mazurki możemy robić w dowolnych kształtach czy też piec w normalnej formie. Przyznam się, że ja po raz pierwszy w zeszłym roku zrobiłam mazurek w kształcie jajka, a w tym roku chyba zaszaleję i zawita u nas mazurek w kształcie zająca albo baranka. Jak szaleć to szaleć;)

Jak stwierdził mąż, dżem robi mazurka ale to najlepszy mazurek jaki jadł:) Tata też nie marudził, na suchość ciasta. Myślę, że obie opinie najlepiej puentują cały przepis.

mazurek kajmakowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *