Ciasta drożdzowe | Ciastka | Inne

Szwedzkie bułeczki cynamonowe – Kanelbullar

20 września 2018

W zasadzie jesienna aura dopadła mnie na całego. I przeziębienie jakie złapałam od Zośki i pogoda za oknem jakoś mnie tak już jesiennie nastrajają. Co śmieszne, za tydzień czeka mnie urlop 😉 Zobaczymy jak to będzie. W każdym razie jak jesień czy zima to u nas w domu dużo korzennych aromatów i pierników. I tak będzie i dzisiaj. Nie piernik ale bułeczki cynamonowe, prosto ze Szwecji. To cóż, że ze Szwecji 😉

Pyszne, delikatne, efektowne. Nie wysychają. Przepis na tyle uniwersalny, że cynamon w środku możecie zastąpić makiem, orzechami czy ulubionym kremem czekoladowym lub orzechowym 😉 Bułeczki można jeść same, posypać przed pieczeniem grubym cukrem lub polukrować. Każdemu według potrzeb.

U mnie oczywiście z kawą.

Jakieś 2 lub 3 lata temu, piekłam te bułeczki po raz pierwszy. Były przepyszne, wcinaliśmy je jeszcze ciepłe i tak smakowały najlepiej. Niestety, byłam głupia i nie zapisałam tego przepisu a nie dałam rady w odmętach internetu odnaleźć go. Pozostaje mi zatem wypróbowywanie kolejnych przepisów. Ten przepis, nie był tamtym sprzed 3 lat, ale bułeczki i tak były pyszne. A przepis zaczerpnięty ze strony poezja-smaku.pl

Szwedzkie bułeczki cynamonowe – Kanelbullar

Szwedzkie bułeczki cynamonowe – Kanelbullar

Składniki

  • 500 g mąki
  • 1/2 skl. drobnego cukru
  • 100 g masła
  • 250 ml mleka
  • 35 g drożdży
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu (dałam kopiastą)
  • szczypta soli
    Nadzienie
  • 100 g miękkiego masła
  • 1/2 szkl. drobnego cukru (dałam brązowy)
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1 żółtko do smarowania

Sposób przygotowania

  • Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i mąki.
  • Wszystko dokładnie rozcieramy i odstawiamy na ok. 10 min.
  • Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i i cukier, wszystko mieszamy.
  • W garnuszku rozpuszczamy masło, po rozpuszczeniu dolewamy do niego mleko.
  • Do mąki dodajemy drożdże i jajko, lekko mieszamy.
  • Dodajemy masło z mlekiem i zarabiamy ciasto.
  • Ciasto ma być elastyczne. Jeśli jest zbyt lepkie, delikatnie podsypujemy je mąką.
  • Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 45 min- 1h.
  • W tym czasie przygotowujemy nadzienie.
  • Wszystkie składniki mieszamy w miseczce na jednolitą masę.
  • Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na wysypaną mąką stolnicę.
  • Uderzamy pięścią aby odgazować i rozwałkowujemy na duży prostokąt.
  • Prostokąt smarujemy równo masą.
  • Składamy całość na pół i ponownie wałkujemy.
  • Nie wałkujemy zbyt mocno, bo nadzienie ze środka przesunie się nam ku bokom (zacznie wypływać z ciasta)
  • Ciasto kroimy w poprzek na ok 2-3 cm paski.
  • Każdy pasek zawijamy kilkakrotnie wzdłuż własnej osi a następnie robimy coś na kształt pętelki - jakbyśmy chciały zawiązać ciasto na supeł.
  • Taki supełek odkładamy na papier do pieczenia do wyrośnięcia na ok 20 min.
  • Wszystkie bułeczki smarujemy jajkiem, możemy posypać grubym cukrem.
  • Pieczemy na złoty kolor.
http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-drozdzowe/szwedzkie-buleczki-cynamonowe-kanelbullar/

Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *