Sójka mazowiecka – pieczone pierogi z kaszą jaglaną, grzybami i kapustą

Na te pieczone pierogi z kaszą natrafiłam w czasie  lektury książki ” Polska kuchnia regionalna”, której recenzja wkrótce na blogu 😉  Po prawdzie, jestem z Mazowsza, uwielbiam pierogi, ale nigdy wcześniej takich a raczej z takim nadzieniem – nie jadłam.

Jako, że moja ciekawość była duża, pozostawało samej zrobić te pierogi, już jako mieszkanka Małopolski 😉

Pierogi smakują doskonale, szczególnie z sosem lub sosem czosnkowym.  Polecam je jeść na drugi dzień, ciasto smakuje zdecydowanie lepiej jak i farsz się dobrze przegryzie.

Ponieważ szykując ten wpis, poszukałam o sójce trochę informacji w internecie, dowiedziałam się, że tradycyjna sójka mazowiecka ma charakterystyczną falbankę na łączeniu brzegów. Niestety, we wspomnianej książce brak takiej informacji, więc przepis ze zdjęciami jest do powtórki 😉

sójka mazowiecka

Przyznam, że w pierogach nie jadłam jeszcze kaszy jaglanej, dlatego byłam ciekawa smaku. Farsz jest wyrazisty. Albo go pokochacie, albo nie będzie Wam smakował i kropka 🙂

Jak wyczytałam w internecie, danie to zwano do połowy XX w, po prostu „pierogami”, dopiero potem zaczęto nazywać sójką mazowiecką. A tego typu pierogi są znane w całej Polsce, jednak różnią się zdecydowanie nadzieniem, a występują pod nazwami jak : kasioki, sujki, kapuścioki. Ogólnie, pierogi kiedyś robiono zwykle z okazji jakiś świąt. Literatura donosi, że te podawane były w okolicach Święta Trzech Króli.

sojka3

Przepis pochodzi z książki „Polska kuchnia regionalna – Smak tradycji”.

Sójka mazowiecka – pieczone pierogi z kaszą jaglaną, grzybami i kapustą

Sójka mazowiecka – pieczone pierogi z kaszą jaglaną, grzybami i kapustą

Składniki

  • 500 g mąki
  • ok 2/3 szkl. ciepłej wody
  • 4 łyzki oleju
  • 20 g drożdży
  • łyżeczka cukru
  • sól
  • jajko do smarowania
    Farsz
  • Szklanka kaszy jaglanej
  • garść suszonych grzybów ( u mnie borowiki i podgrzybki)
  • 500 g kiszonej kapusty
  • cebula
  • 200 g surowego boczku lub słoniny ( u mnie boczek wędzony)
  • sól, pieprz
  • olej
  • liść laurowy

Sposób przygotowania

    Farsz
  • Grzyby namaczamy na noc
  • Gotujemy i siekamy drobno.
  • Kaszę gotujemy tak jak zwykle.
  • Kapustę gotujemy do miękka z liściem laurowym.
  • Cebulę kroimy, podsmażamy na oleju, dodajemy boczek.
  • Dorzucamy kaszę, pokrojone grzyby i kapustę.
  • Doprawiamy solą i pieprzem.
    Ciasto
  • W wodzie rozrabiamy drożdże dodajemy cukier i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, olej i drożdże.
  • Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1-1,5 h, do wyrośnięcia.
  • Wałkujemy ciasto, wykrawamy krążki, kładziemy farsz, zalepiamy.
  • Robimy falbankę 😉
  • Smarujemy rozbełtanym jajkiem.
  • Pieczemy ok 40 min w 180 stopniach.
http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/sojka-mazowiecka-pieczone-pierogi-kasza-jaglana-grzybami-kapusta/

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany