Zupy

Zupa z brokuła i pora z grzankami

13 stycznia 2020

Dzisiaj zapraszam na zupę z brokuła i pora. Idealnie sycąca zupa w typie zup kremów warzywnych.

Jako, że u mnie trwa faza na pora, musiał i on zawitać w zupie. Aż sama się dziwię, bo kiedyś mogłam miesiącami nie kupować pora, a teraz zjadamy kilka porów tygodniowo. Okazało się nawet, że mój mąż, który do niedawna nie odróżniał pora od selera, lubi ten charakterystyczny, ostry smak.

U nas jesienią i zimą zupy goszczą bardzo często. To świetny pomysł na szybkie jedzonko po długim, weekendowym spacerze. Przychodzimy, podgrzewamy i wcinamy. Bez czekania, bez dodatkowej pracy, a obiad jest już z głowy. Zupę możemy przygotwać dzień wcześniej czy nawet rano, niejako przy okazji robienia śniadania. Jedyny minus to fakt, że przydałby się nam jakiś wywar w postaci wywaru mięsnego lub jarzynowego, ale na samej wodzie zupa też wychodzi, tylko jest „lżejsza” w smaku.

Jak zrobić zupę krem z brokuła i pora?

Wykonanie zupy z brokuła i pora nie jest zbyt skomplikowane. Ja lubię robić zupki nie w garnku a w takiej dużej, głębokiej patelni, gdzie wszystko najpierw podsmażam, potem gotuję. Ponieważ patelnia jest marmurkowa, to na blendowanie przelewam zupę do zwykłego garnka.

zupa z brokuła i pora

W przepisie występuje również ser żółty. Ja lubię dodawać do potraw sery dojrzewające, które nadają daniu charakterystyczny smaczek. Sprawdzi się tak naprawdę każdy inny ser żółty.

My jedliśmy zupę z brokuła z grzankami i płatkami migdałów, ale równie dobrze smakuje z groszkiem ptysiowym, grubą kaszą, ryżem czy sama. Ta zupa to również świetny pomysł na wykorzystanie tzw. zielonej części pora, która jest nieco zapomniana 😉

Zupa z brokuła i pora z grzankami i płatkami migdałów.

Składniki

  • 1/2 szt. średniego pora – ja dałam zieloną część
  • 1 szt. brokuł
  • 1 szt średnia cebula
  • 1,5 l. wywaru lub bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szt. spory ziemniak
  • 1 garść startego sera żółtego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 kajzerka + kilka łyżek oleju do zrumienienia
  • 1 garść płatków migdałów

Wykonanie

  • Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy oliwę, wrzucamy listek i ziele angielskie.
  • Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekanego pora. Razem chwilę podsmażamy mieszając.
  • Dorzucamy pokrojony w różyczki brokuł i ziemniaka pokrojonego w kostkę. Wszystko razem dusimy ok 5 min.
  • Podlewamy całość bulionem (zaczynamy od 1 l i wraz z ubywaniem płynu, dolewamy resztę) i gotujemy ok. 15-20 min.
  • W tym czasie przygotowujemy grzanki. Ja kroję kajzerkę i podsmażam na patelni na kilku łyżkach oleju, ale grzanki można również zapiec.
  • Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dosypujemy ser i gotujemy jeszcze chwilkę, aby ser się rozpuścił a ziemniaki na pewno były miękkie.
  • Wyjmujemy listek i ziele. Całość blendujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Na suchej patelni rumienimy płatki migdałów.
  • Zupę podajemy z grzankami i płatkami migdałów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *