Ciastka | Inne | Karnawał

Pyszne rosyjskie faworki z kefirem

20 stycznia 2020

Uwielbiam faworki pod każdą postacią. Może dlatego, że tak rzadko się pojawiają? Dzisiaj zapraszam na rosyjskie faworki. W smaku zupełnie inne niż nasze.

Przepis podpatrzony na instagramie u Onijki. Jestem wielką miłośniczką jej przepisów, czego się nie wstydzę 😉 W zasadzie każdy przepis od Edytki, jest rewelacyjny i wychodzi przy pierwszym podejściu i mam już masę sprawdzonych przepisów od niej i pewnie jeszcze więcej do wypróbowania 😉

Ale wróćmy do naszych faworków. Podobnie jak te włoskie faworki bez jajek sprzed roku, te smakują zupełnie inaczej niż nasze faworki polskie. Te znane nam faworki są kruche, puste w środku. Te rosyjskie z kefirem w składzie są mięsiste, grubsze, sycące. W smaku wręcz uzależniające.

Spróbujcie potestować z grubością placka, którego wykrawacie faworki. Czy bardziej zasmakują wam te cieńsze, czy też te z grubszego ciasta.

Rosyjskie faworki mają jeszcze jeden plus. Robi się je bardzo prosto, a samo ciasto jest bardzo elastyczne i niesamowicie miłe we współpracy. Jak dla mnie, tradycyjne ciasto na faworki polskie, jest dość trudne wręcz oporne w wałkowaniu. A to nie dość, że elegancko składniki się łączą, to idealnie również wałkuje się placuszki z których wykrawamy faworki.

rosyjskie faworki z kefirem

Jeśli jesteście fanami faworków, to faworków wychodzi dość sporo, ale to jest to porcja na 4 osoby, bo rosyjskie faworki naprawdę szybko znikają i pozostaje ogromny niedosyt. Jeśli się boicie, że nie zjecie, to można zrobić z połowy składników.

Najlepiej smakują pierwszego dnia, drugiego nieco twardnieją, ale i tak nadal są pyszne.

Wracając do Onijki, ja bardzo lubię podglądać takich „zwykłych” ludzi i próbować ich przepisów. Niekoniecznie muszę robić przepisy celebrytów, chociaż i one miło potrafią zaskoczyć smakiem. Ale takie przepisy z domowego notesu, mają swoją historię, smak. Czasem zmiana proporcji w przepisie , który znam od lat w mojej wersji, potrafi zaskoczyć innym smakiem finalnym dania… Macie takie swoje zeszyty z przepisami przekazywanymi z pokolenia na pokolenie?

Ja mam, kiedyś publikowałam tutaj moje kulfony, jeszcze z czasów pierwszych klas podstawówki. A teraz podczas ostatniej wizyty u teściów, udało mi się porobić zdjęcia takiego zeszytu z przepisami od teściowej.

Oryginalny przepis na rosyjskie faworki pochodzi stąd.

Rosyjskie faworki z kefirem

Pyszne, mięsiste faworki, bardzo proste do zrobienia.

Składniki

  • 5-6 szkl. mąki pszennej
  • 0,5 l kefiru
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju
  • cukier puder do posyania
  • olej do smażenia

Wykonanie

  • Wszystkie składniki zagniatamy i wyrabiamy elastyczne ciasto.
  • Ciasto będzie miękkie, troszkę klejące, coś na wzór pierogowego ale troszkę luźniejsze.(tak wiem, różne twardości ciasta pierogowego robicie)
  • Ciasto dzielimy i rozwałkowujemy na placki ok 1 cm. Wykrawamy z nich faworki.
  • Faworki smażymy na tłuszczu (niegłębokim) na złoty kolor z obu stron.
  • Odsączamy na ręczniczkach papierowych i posypujemy cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating