Szukałam jakiegoś przepisu na ciasto ze śliwkami. Przeglądałam Instagram, wypatrując zdjęcia z którego ciasto zawoła do mnie „Zrób mnie!”. I właśnie takie jest to ciasto. Zdjęcia tego nie oddają, bo zostało zjedzone, zanim zdołało być dobrze obfocone.
Ilość samego ciasta nie jest zbyt duża, bo używamy jedynie 200 g mąki, za to cienki placek idealnie równoważy się z dużą ilością dodanych owoców. Jednak ciasto jest tak pyszne, że znika błyskawicznie. Szczerze, to rozważam upieczenie ciasta kolejnym razem z podwójnej porcji 😉 Bez wątpienia, jest to jedno z najlepszych ciast ze śliwkami, jakie robiłam i jedno z najlepiej odbieranych przez moich testerów 😉
Ciasto wychodzi bardzo gęste, nie wylejemy go do blaszki, a raczej wyłożymy i rozsmarujemy po formie.

Co jeszcze zwraca uwagę? Megamaślana kruszonka. Zwykle używamy proporcje 2:1:1 mąka, masło, cukier. Tutaj mamy zdecydowanie więcej masła, które robi naszą kruszonkę. W oryginale, lukier jest cytrynowy, ja jednak użyłam do jego wykonania aromatu migdałowego i łyżki śmietany wymieszanych z resztką cukru pudru.
Przepis pochodzi stąd.
Ciasto ze śliwkami, kruszonką i lukrem
Składniki
Ciasto
- 200 g mąki
- 100 g miękkiego masła
- 100 g cukru
- 2 szt. jajek
- 2 łyżki cukru waniliowego (dałam domowy)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki mleka (dałam 6)
- 750 g śliwek
- cynamon
Kruszonka
- 70 g masła
- 70 g cukru
- 100 g mąki
Lukier
- sok z 1/2 cytryny
- 1 szkl. cukru pudru
Wykonanie
- Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę.
- Miksując dodać jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i pod koniec mleko.
- Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta ułożyć połówki śliwek skórką do dołu i delikatnie posypać cynamonem..
Kruszonka
- Składniki kruszonki wyrobić razem i kruszonkę odstawić do lodówki na 20 min.
- Posypać wierzch ciasta kruszonką.
- Ciasto piec w 190 stopniach ok 40 min.
Lukier
- Składniki wymieszać na gładki lukier. Polukrować ostudzone ciasto.
No niestety klapa, podwoiłam składniki na duża blachę ale ciasto wylalo się podczas pieczenia przykrywajac kruszonkę, środek jest surowy a dół i brzegi spalone. Co poszlo nie tak?
Trochę ciężko tak powiedzieć. Wydaje mi się, że jednak proporcje ciasta do blaszki były nieodpowiednie. Tzn za gruba warstwa ciasta i dlatego piekarnik nie dopiekł środka. Może śliwki były za bardzo soczyste i za bardzo nasiąkło sokiem ciasto? Śliwki schowały się w cieście też, czy jednak były na wierzchu. W końcu temperatura. Każdy piekarnik piecze ciut inaczej. Tutaj wychodzi, że za szybko spiekły się brzegi ciasta, więc może na przyszłość zmniejszyć temperaturę a wydłużyć czas pieczenia? Powodów może być naprawdę sporo 🙁
To ciasto jest obłędne! Zrobiłam z dwóch porcji, ale na tej duzej blaszce z piekarnika ( 35×35) i wyszło genialnie :))
Ja daje 150g maki pszennej Szymanowskiej plus 100g skrobi ziemniaczanej. Pieke w 200stopniach przez 45-50min do suchego patyczka. Jeszcze mi zakalec nie wyszedł. Jest przepyszne,ale moim zdaniem tu w przepisie jest za mało mąki podane