Ciasta ucierane | Ciasta z owocami

Pyszne ucierane ciasto ze śliwkami, kruszonką i lukrem

5 września 2019

Szukałam jakiegoś przepisu na ciasto ze śliwkami. Przeglądałam Instagram, wypatrując zdjęcia z którego ciasto zawoła do mnie “Zrób mnie!”. I właśnie takie jest to ciasto. Zdjęcia tego nie oddają, bo zostało zjedzone, zanim zdołało być dobrze obfocone.

Ilość samego ciasta nie jest zbyt duża, bo używamy jedynie 200 g mąki, za to cienki placek idealnie równoważy się z dużą ilością dodanych owoców. Jednak ciasto jest tak pyszne, że znika błyskawicznie. Szczerze, to rozważam upieczenie ciasta kolejnym razem z podwójnej porcji 😉 Bez wątpienia, jest to jedno z najlepszych ciast ze śliwkami, jakie robiłam i jedno z najlepiej odbieranych przez moich testerów 😉

Ciasto wychodzi bardzo gęste, nie wylejemy go do blaszki, a raczej wyłożymy i rozsmarujemy po formie.

Co jeszcze zwraca uwagę? Megamaślana kruszonka. Zwykle używamy proporcje 2:1:1 mąka, masło, cukier. Tutaj mamy zdecydowanie więcej masła, które robi naszą kruszonkę. W oryginale, lukier jest cytrynowy, ja jednak użyłam do jego wykonania aromatu migdałowego i łyżki śmietany wymieszanych z resztką cukru pudru.

Przepis pochodzi stąd.

Ciasto ze śliwkami, kruszonką i lukrem

Składniki

Ciasto

  • 200 g mąki
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 2 szt. jajek
  • 2 łyżki cukru waniliowego (dałam domowy)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka (dałam 6)
  • 750 g śliwek
  • cynamon

Kruszonka

  • 70 g masła
  • 70 g cukru
  • 100 g mąki

Lukier

  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 szkl. cukru pudru

Wykonanie

  • Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę.
  • Miksując dodać jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i pod koniec mleko.
  • Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta ułożyć połówki śliwek skórką do dołu i delikatnie posypać cynamonem..

Kruszonka

  • Składniki kruszonki wyrobić razem i kruszonkę odstawić do lodówki na 20 min.
  • Posypać wierzch ciasta kruszonką.
  • Ciasto piec w 190 stopniach ok 40 min.

Lukier

  • Składniki wymieszać na gładki lukier. Polukrować ostudzone ciasto.

Only registered users can comment.

  1. No niestety klapa, podwoiłam składniki na duża blachę ale ciasto wylalo się podczas pieczenia przykrywajac kruszonkę, środek jest surowy a dół i brzegi spalone. Co poszlo nie tak?

    1. Trochę ciężko tak powiedzieć. Wydaje mi się, że jednak proporcje ciasta do blaszki były nieodpowiednie. Tzn za gruba warstwa ciasta i dlatego piekarnik nie dopiekł środka. Może śliwki były za bardzo soczyste i za bardzo nasiąkło sokiem ciasto? Śliwki schowały się w cieście też, czy jednak były na wierzchu. W końcu temperatura. Każdy piekarnik piecze ciut inaczej. Tutaj wychodzi, że za szybko spiekły się brzegi ciasta, więc może na przyszłość zmniejszyć temperaturę a wydłużyć czas pieczenia? Powodów może być naprawdę sporo 🙁

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating