Ciasta ucierane | Ciasta z owocami

Pyszne ucierane ciasto ze śliwkami, kruszonką i lukrem

5 września 2019

Szukałam jakiegoś przepisu na ciasto ze śliwkami. Przeglądałam Instagram, wypatrując zdjęcia z którego ciasto zawoła do mnie „Zrób mnie!”. I właśnie takie jest to ciasto. Zdjęcia tego nie oddają, bo zostało zjedzone, zanim zdołało być dobrze obfocone.

Ilość samego ciasta nie jest zbyt duża, bo używamy jedynie 200 g mąki, za to cienki placek idealnie równoważy się z dużą ilością dodanych owoców. Jednak ciasto jest tak pyszne, że znika błyskawicznie. Szczerze, to rozważam upieczenie ciasta kolejnym razem z podwójnej porcji 😉 Bez wątpienia, jest to jedno z najlepszych ciast ze śliwkami, jakie robiłam i jedno z najlepiej odbieranych przez moich testerów 😉

Ciasto wychodzi bardzo gęste, nie wylejemy go do blaszki, a raczej wyłożymy i rozsmarujemy po formie.

Co jeszcze zwraca uwagę? Megamaślana kruszonka. Zwykle używamy proporcje 2:1:1 mąka, masło, cukier. Tutaj mamy zdecydowanie więcej masła, które robi naszą kruszonkę. W oryginale, lukier jest cytrynowy, ja jednak użyłam do jego wykonania aromatu migdałowego i łyżki śmietany wymieszanych z resztką cukru pudru.

Przepis pochodzi stąd.

Ciasto ze śliwkami, kruszonką i lukrem

Składniki

Ciasto

  • 200 g mąki
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 2 szt. jajek
  • 2 łyżki cukru waniliowego (dałam domowy)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka (dałam 6)
  • 750 g śliwek
  • cynamon

Kruszonka

  • 70 g masła
  • 70 g cukru
  • 100 g mąki

Lukier

  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 szkl. cukru pudru

Wykonanie

  • Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę.
  • Miksując dodać jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i pod koniec mleko.
  • Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta ułożyć połówki śliwek skórką do dołu i delikatnie posypać cynamonem..

Kruszonka

  • Składniki kruszonki wyrobić razem i kruszonkę odstawić do lodówki na 20 min.
  • Posypać wierzch ciasta kruszonką.
  • Ciasto piec w 190 stopniach ok 40 min.

Lukier

  • Składniki wymieszać na gładki lukier. Polukrować ostudzone ciasto.
Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *