Zapraszam na sałatkę z serii „podsumowanie tygodnia”. Taka sałatka, do wyjedzenia resztek z lodówki. Takie resztkowe surówki/sałatki czy dania obiadowe bywają najlepsze, bo odkrywcze 😉
Dzisiaj sałatka z pora, selera, pieczarek i wielu innych dodatków. Nie macie jakiegoś składnika? Nic straconego, pomińcie go lub zastąpcie innym, tym jaki macie właśnie pod ręką.
Sałatka z pora z selerem konserwowym, dzięki dodatkom nie ma zbyt ostrego, tak charakterystycznego dla pora smaku. Do sałatki dodałam również marynowane pieczarki, które jak dla mnie zupełnie pozbawione są smaku, a w sałatce sprawdzą się doskonale. Zawsze z tymi pieczarkami mam problem…
Sałatka z pora świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, ale też na śniadanie czy kolację.
Jako sos możemy użyć majonezu, ja jednak zrobiłam miks majonezu z jogurtem naturalnym, żeby całość była nieco lżejsza.
Sałatka z pora, selera, ogórka, szynki konserwowej, pieczarek i sera
Składniki
- 0,5 szt. średniego pora
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 100 g szynki konserwowej
- 3 szt. ogórków kiszonych
- 1 słoiczek selera konserwowego
- 0,5 strąka papryki czerwonej
- 100 g ostrego sera żółtego
- 0,5 puszki kukurydzy konserwowej
- 4-5 pieczarek marynowanych
Sos
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- sól, pieprz, pieprz ziołowy do smaku
Wykonanie
- Pora drobno kroimy w paseczki
- jajka, ser, paprykę, szynkę, ogórka kroimy w kosteczkę a pieczarki w półplasterki.
- Dodajemy kukurydzę i selera. Mieszamy.
Sos
- Składniki sosu mieszamy, doprawiamy do smaku, polewamy sałatkę.
gdzie pieczarki?
Przespałam je 😉 Dodałam do przepisu 😉