Sałatki/Surówki

Sałatka z pora, selera konserwowego, pieczarek

20 listopada 2019

Zapraszam na sałatkę z serii „podsumowanie tygodnia”. Taka sałatka, do wyjedzenia resztek z lodówki. Takie resztkowe surówki/sałatki czy dania obiadowe bywają najlepsze, bo odkrywcze 😉

Dzisiaj sałatka z pora, selera, pieczarek i wielu innych dodatków. Nie macie jakiegoś składnika? Nic straconego, pomińcie go lub zastąpcie innym, tym jaki macie właśnie pod ręką.

Sałatka z pora z selerem konserwowym, dzięki dodatkom nie ma zbyt ostrego, tak charakterystycznego dla pora smaku. Do sałatki dodałam również marynowane pieczarki, które jak dla mnie zupełnie pozbawione są smaku, a w sałatce sprawdzą się doskonale. Zawsze z tymi pieczarkami mam problem…

Sałatka z pora świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, ale też na śniadanie czy kolację.

Jako sos możemy użyć majonezu, ja jednak zrobiłam miks majonezu z jogurtem naturalnym, żeby całość była nieco lżejsza.

Sałatka z pora, selera, ogórka, szynki konserwowej, pieczarek i sera

Pyszna sałatka z resztek z lodówki.

Składniki

  • 0,5 szt. średniego pora
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 100 g szynki konserwowej
  • 3 szt. ogórków kiszonych
  • 1 słoiczek selera konserwowego
  • 0,5 strąka papryki czerwonej
  • 100 g ostrego sera żółtego
  • 0,5 puszki kukurydzy konserwowej
  • 4-5 pieczarek marynowanych

Sos

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy do smaku

Wykonanie

  • Pora drobno kroimy w paseczki
  • jajka, ser, paprykę, szynkę, ogórka kroimy w kosteczkę a pieczarki w półplasterki.
  • Dodajemy kukurydzę i selera. Mieszamy.

Sos

  • Składniki sosu mieszamy, doprawiamy do smaku, polewamy sałatkę.

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating