Dzisiaj prawdziwa gratka dla miłośników serników. Jeśli tak jak ja kochacie prawdziwe, ciężkie serniki, to koniecznie sięgnijcie po ten przepis na sernik nowojorski.
Ja nie przepadam za takimi oszukanymi sernikami z jogurtów, czy „lekkich jak puch”, o nijakim smaku. Nie! Sernik to sernik. Ciężki, kremowy, pachnący, mocno serowy… Taki jest idealny sernik, a ten sernik nowojorski naprawdę zaliczam do mojego top 5 serników. Jeśli jeszcze napiszę, że wychodzi wysoki i nie opada… wahacie się jeszcze?
Na przepis ten trafiłam na blogu justmegik , a oryginalnie pochodzi od Marthy Stewart. Osobiście jakoś nie przepadam za tą panią, ale może zmienię zdanie po kolejnej porcji serniczka 😉 Ja zmieniłam w stosunku do Justmegik składniki spodu, na takie jakie robię często i jaki spód mi smakuje.
Oryginalny sernik noworjorski powinien być na wierzchu jaśniejszy, szczególnie po bokach. Fakt, nie przykryłam go folią w czasie pieczenia, ale co tam. Na smaku nie stracił 😉
Jako spodu użyłam maślanych herbatników, ale równie dobrze sprawdzą się herbatniki czekoladowe.
Sernik możecie posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub też ulubioną polewą.
Nadmiar (haha, czy istnieje takie pojęcie w stosunku do sernika?) można zamrozić i w chwili słabości wyjąć kawałek i poczekać na rozmrożenie. Rozmrożony sernik smakuje równie doskonale, co już niejednokrotnie sprawdziłam. A takie mrożenie ciasta świetnie sprawdza się w Święta, kiedy mamy dużo pysznych ciast, tylko co z taką ilością zrobić…
Do produkcji sernika nowojorskiego w oryginale jest użyty serek Philadelfia, ja użyłam mojego ukochanego sera z Wielunia, ogólnie chodzi o serek kremowy.
Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm.
Sernik nowojorski Marthy Stewart
Składniki
Spód
- 450 g maślanych herbatników
- 2 łyżki wody
- 150 g rozpuszczonego masła
Masa serowa
- 1,4 kg kremowego serka
- 5 szt. jajek
- 0,25 szkl. mąki pszennej
- 1 op. budyniu waniliowego
- 1 szkl. śmietany 18%
- 1,5 szkl. cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego (domowego)
Wykonanie
Spód
- Herbatniki przesypujemy do torby i kruszymy za pomocą wałka.
- Herbatniki mieszamy z masłem i wodą i wylepiamy nimi spód wysmarowanej tłuszczem tortownicy
- Ugniatamy wyrównując spód np kubkiem.
Masa serowa
- Sam ser miksujemy ok. 2 min, po tym czasie dodajemy cukier i cukier waniliowy.
- Miksujemy na średnich obrotach ok 3 min, po tym czasie dodajemy po trochu mąkę i budyń w proszku, cały czas miksując.
- Dodajemy śmietanę i rozkłócone w osobnej miseczce jajka. chwilkę miksujemy na niskich obrotach do połączenia składników.
- Masę serową wyłożyć na herbatnikowy spód.
- Tortownicę przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do większej blachy wypełnionej do 1/3 wysokości tortownicy wodą.
- Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy 30 min. Po tym czasie folię aluminiową zdejmujemy i zmniejszamy temperaturę piekarnika do 150 stopni (lub mniej w zależności od piekarnika – obserwujemy, czy spód zbytnio się nie rumieni, w ostateczności w trakcie pieczenia przykryć ponownie folią) , pieczemy jeszcze 60 min.
- Najlepiej kroić dopiero kolejnego dnia.