Boże Narodzenie | Serniki | Wielkanoc

Doskonały sernik nowojorski Marthy Stewart

11 grudnia 2019

Dzisiaj prawdziwa gratka dla miłośników serników. Jeśli tak jak ja kochacie prawdziwe, ciężkie serniki, to koniecznie sięgnijcie po ten przepis na sernik nowojorski.

Ja nie przepadam za takimi oszukanymi sernikami z jogurtów, czy „lekkich jak puch”, o nijakim smaku. Nie! Sernik to sernik. Ciężki, kremowy, pachnący, mocno serowy… Taki jest idealny sernik, a ten sernik nowojorski naprawdę zaliczam do mojego top 5 serników. Jeśli jeszcze napiszę, że wychodzi wysoki i nie opada… wahacie się jeszcze?

kremowy sernik nowojorski

Na przepis ten trafiłam na blogu justmegik , a oryginalnie pochodzi od Marthy Stewart. Osobiście jakoś nie przepadam za tą panią, ale może zmienię zdanie po kolejnej porcji serniczka 😉 Ja zmieniłam w stosunku do Justmegik składniki spodu, na takie jakie robię często i jaki spód mi smakuje.

Oryginalny sernik noworjorski powinien być na wierzchu jaśniejszy, szczególnie po bokach. Fakt, nie przykryłam go folią w czasie pieczenia, ale co tam. Na smaku nie stracił 😉

sernik nowojorski

Jako spodu użyłam maślanych herbatników, ale równie dobrze sprawdzą się herbatniki czekoladowe.

Sernik możecie posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub też ulubioną polewą.

Nadmiar (haha, czy istnieje takie pojęcie w stosunku do sernika?) można zamrozić i w chwili słabości wyjąć kawałek i poczekać na rozmrożenie. Rozmrożony sernik smakuje równie doskonale, co już niejednokrotnie sprawdziłam. A takie mrożenie ciasta świetnie sprawdza się w Święta, kiedy mamy dużo pysznych ciast, tylko co z taką ilością zrobić…

Do produkcji sernika nowojorskiego w oryginale jest użyty serek Philadelfia, ja użyłam mojego ukochanego sera z Wielunia, ogólnie chodzi o serek kremowy.

Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm.

Sernik nowojorski Marthy Stewart

Pyszny, kremowy i ciężki sernik.

Składniki

Spód

  • 450 g maślanych herbatników
  • 2 łyżki wody
  • 150 g rozpuszczonego masła

Masa serowa

  • 1,4 kg kremowego serka
  • 5 szt. jajek
  • 0,25 szkl. mąki pszennej
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • 1 szkl. śmietany 18%
  • 1,5 szkl. cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (domowego)

Wykonanie

Spód

  • Herbatniki przesypujemy do torby i kruszymy za pomocą wałka.
  • Herbatniki mieszamy z masłem i wodą i wylepiamy nimi spód wysmarowanej tłuszczem tortownicy
  • Ugniatamy wyrównując spód np kubkiem.

Masa serowa

  • Sam ser miksujemy ok. 2 min, po tym czasie dodajemy cukier i cukier waniliowy.
  • Miksujemy na średnich obrotach ok 3 min, po tym czasie dodajemy po trochu mąkę i budyń w proszku, cały czas miksując.
  • Dodajemy śmietanę i rozkłócone w osobnej miseczce jajka. chwilkę miksujemy na niskich obrotach do połączenia składników.
  • Masę serową wyłożyć na herbatnikowy spód.
  • Tortownicę przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do większej blachy wypełnionej do 1/3 wysokości tortownicy wodą.
  • Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy 30 min. Po tym czasie folię aluminiową zdejmujemy i zmniejszamy temperaturę piekarnika do 150 stopni (lub mniej w zależności od piekarnika – obserwujemy, czy spód zbytnio się nie rumieni, w ostateczności w trakcie pieczenia przykryć ponownie folią) , pieczemy jeszcze 60 min.
  • Najlepiej kroić dopiero kolejnego dnia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *