Sałatki/Surówki | Wielkanoc

Sałatka z pieczarek, kukurydzy, szynki i sera

26 marca 2019

Dzisiaj propozycja dla wszystkich miłośników sałatek, którzy nie lubią marnować jedzenia. Przyznam się, że często zdarzało mi się wyrzucać resztkę otwartej puszki czy to z groszkiem czy to z kukurydzą. Ta sałatka pozwala na zużycie resztek i cieszenie się całkiem smaczną sałatką 😉

W składnikach podaję pełne puszki, ale to wy decydujecie ile czego dajecie, a dajecie to, co macie pod ręką w takiej jakiej macie ilości. Czyli jak zwykle, traktujecie tą listę czysto pomocniczo.

Pierwszy raz też gotowałam pieczarki. Kiedyś podejrzałam u kogoś na instagramie ten patent i postanowiłam go wykorzystać. Co ważne, to dobrze aby do podgotowania brać naprawdę świeże pieczarki, bo jeśli użyjemy tych już lekko nadwątlonych, nie będzie fajnego efektu.

sałatka z pieczarkami

Nie wiem, może to wiosna, może mój odmienny stan, ale jakoś na sałatki w różnych odmianach mam dużą ochotę 😉 A ta sałatka pieczarkowa naprawdę dobrze smakuje jako sałatka na co dzień ale również od święta.

Jeśli nie lubicie kroić w kostkę, możecie ser żółty zetrzeć na tarce, ale jak dla mnie wtedy jego smak zbytnio ginie w całości imprezy. I co ważne, niemal wszystkie składniki odsączamy, zarówno te z puszki jak i przede wszystkim ogórki, które lubią puścić sok, a potem cała sałatka nieapetycznie pływa. Ja dodałam szyknkę konserwową, ale sprawdzi się każda wędlina – kiełbasa czy nawet mortadela.

Sałatka z pieczarkami, kukurydzą, serem i szynką

Szybka do zrobienia sałatka, dzięki której sprzątniemy resztki z lodówki.
Kuchnia: Polish

Składniki

  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka groszku
  • 200 g sera żółtego
  • 5 ogórków kiszonych
  • 0,5 pęczka szczypiorku
  • 200 g szynki konserwowej
  • 1 średnia cebula
  • 5 pieczarek
  • szczypta kwasku cytrynowego
  • sól, pieprz do smaku
  • majonez

Wykonanie

  • Zagotowujemy wodę z solą i odrobiną kwasku cytrynowego, wrzucamy na wrzątek pieczarki i gotujemy ok 5 min.
  • Kukurydzę i groszek odcedzamy, ogórki kroimy w kostkę i też odcedzamy.
  • Pieczarki, ser żółty, szynkę i cebulę kroimy w kostkę.
  • Składniki wrzucamy do miski, posypujemy pokrojonym szczypiorkiem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi lub oregano. Dodajemy 2-3 łyżki majonezu w zależności od upodobania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating