Dzisiaj propozycja dla wszystkich miłośników sałatek, którzy nie lubią marnować jedzenia. Przyznam się, że często zdarzało mi się wyrzucać resztkę otwartej puszki czy to z groszkiem czy to z kukurydzą. Ta sałatka pozwala na zużycie resztek i cieszenie się całkiem smaczną sałatką 😉
W składnikach podaję pełne puszki, ale to wy decydujecie ile czego dajecie, a dajecie to, co macie pod ręką w takiej jakiej macie ilości. Czyli jak zwykle, traktujecie tą listę czysto pomocniczo.
Pierwszy raz też gotowałam pieczarki. Kiedyś podejrzałam u kogoś na instagramie ten patent i postanowiłam go wykorzystać. Co ważne, to dobrze aby do podgotowania brać naprawdę świeże pieczarki, bo jeśli użyjemy tych już lekko nadwątlonych, nie będzie fajnego efektu.
Nie wiem, może to wiosna, może mój odmienny stan, ale jakoś na sałatki w różnych odmianach mam dużą ochotę 😉 A ta sałatka pieczarkowa naprawdę dobrze smakuje jako sałatka na co dzień ale również od święta.
Jeśli nie lubicie kroić w kostkę, możecie ser żółty zetrzeć na tarce, ale jak dla mnie wtedy jego smak zbytnio ginie w całości imprezy. I co ważne, niemal wszystkie składniki odsączamy, zarówno te z puszki jak i przede wszystkim ogórki, które lubią puścić sok, a potem cała sałatka nieapetycznie pływa. Ja dodałam szyknkę konserwową, ale sprawdzi się każda wędlina – kiełbasa czy nawet mortadela.
Sałatka z pieczarkami, kukurydzą, serem i szynką
Składniki
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka groszku
- 200 g sera żółtego
- 5 ogórków kiszonych
- 0,5 pęczka szczypiorku
- 200 g szynki konserwowej
- 1 średnia cebula
- 5 pieczarek
- szczypta kwasku cytrynowego
- sól, pieprz do smaku
- majonez
Wykonanie
- Zagotowujemy wodę z solą i odrobiną kwasku cytrynowego, wrzucamy na wrzątek pieczarki i gotujemy ok 5 min.
- Kukurydzę i groszek odcedzamy, ogórki kroimy w kostkę i też odcedzamy.
- Pieczarki, ser żółty, szynkę i cebulę kroimy w kostkę.
- Składniki wrzucamy do miski, posypujemy pokrojonym szczypiorkiem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi lub oregano. Dodajemy 2-3 łyżki majonezu w zależności od upodobania.