Dzisiaj propozycja dla wszystkich miłośników sałatek, którzy nie lubią marnować jedzenia. Przyznam się, że często zdarzało mi się wyrzucać resztkę otwartej puszki czy to z groszkiem czy to z kukurydzą. Ta sałatka pozwala na zużycie resztek i cieszenie się całkiem smaczną sałatką 😉
W składnikach podaję pełne puszki, ale to wy decydujecie ile czego dajecie, a dajecie to, co macie pod ręką w takiej jakiej macie ilości. Czyli jak zwykle, traktujecie tą listę czysto pomocniczo.
Pierwszy raz też gotowałam pieczarki. Kiedyś podejrzałam u kogoś na instagramie ten patent i postanowiłam go wykorzystać. Co ważne, to dobrze aby do podgotowania brać naprawdę świeże pieczarki, bo jeśli użyjemy tych już lekko nadwątlonych, nie będzie fajnego efektu.
![](https://mieszamwgarnku.pl/wp-content/uploads/2019/03/salatka4.jpg)
Nie wiem, może to wiosna, może mój odmienny stan, ale jakoś na sałatki w różnych odmianach mam dużą ochotę 😉 A ta sałatka pieczarkowa naprawdę dobrze smakuje jako sałatka na co dzień ale również od święta.
Jeśli nie lubicie kroić w kostkę, możecie ser żółty zetrzeć na tarce, ale jak dla mnie wtedy jego smak zbytnio ginie w całości imprezy. I co ważne, niemal wszystkie składniki odsączamy, zarówno te z puszki jak i przede wszystkim ogórki, które lubią puścić sok, a potem cała sałatka nieapetycznie pływa. Ja dodałam szyknkę konserwową, ale sprawdzi się każda wędlina – kiełbasa czy nawet mortadela.
Sałatka z pieczarkami, kukurydzą, serem i szynką
Składniki
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka groszku
- 200 g sera żółtego
- 5 ogórków kiszonych
- 0,5 pęczka szczypiorku
- 200 g szynki konserwowej
- 1 średnia cebula
- 5 pieczarek
- szczypta kwasku cytrynowego
- sól, pieprz do smaku
- majonez
Wykonanie
- Zagotowujemy wodę z solą i odrobiną kwasku cytrynowego, wrzucamy na wrzątek pieczarki i gotujemy ok 5 min.
- Kukurydzę i groszek odcedzamy, ogórki kroimy w kostkę i też odcedzamy.
- Pieczarki, ser żółty, szynkę i cebulę kroimy w kostkę.
- Składniki wrzucamy do miski, posypujemy pokrojonym szczypiorkiem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi lub oregano. Dodajemy 2-3 łyżki majonezu w zależności od upodobania.