Babki | Wielkanoc

Piaskowa babka marmurkowa

29 marca 2019

Nie wiem jak u Was, ale u nas nie ma Świąt Wielkiej Nocy bez baby. Zawsze są przepychanki, czy to ma być babka drożdżowa czy piaskowa. Zwykle wygrywa opcja piaskowa i tak i w tym roku na naszym stole zawita marmurkowa piaskowa babka.

Przepis stary jak świat, również wędrujący po internecie.

Babka wychodzi puszysta, przyjemnie migdałowa w smaku. Jeszcze po Świętach całkiem smaczna. U nas mąż wcina ją z mlekiem. Możecie piec ją również w formie keksówki.

Pisałam już chyba w jakimś poście, jak to będąc dzieckiem, uwielbiałam zlizywać cukier puder z ciast i raz się tak nacięłam, bo moja ciocia posypała babkę mąką, zamiast cukrem pudrem 😉 Tak można ukarać niesforne dzieci 😉

Możecie ją polukrować, ale nam wystarcza posypanie jej cukrem pudrem. Możecie również nie dzielić ciasta na części i nie dodawać kakao, w zależności od Waszych upodobań.

Piaskowa babka marmurkowa

Kategoria: Babki, Wielkanoc

Piaskowa babka marmurkowa

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel zapachu migdałowego
  • 3 łyżki kakao

Sposób przygotowania

  • Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.
  • Jajka ubijamy z cukrem na puch.
  • Dodajemy przesiane mąki, wraz z proszkiem do pieczenia.
  • Miksujemy.
  • Dodajemy zapach migdałowy i rozpuszczone masło.
  • Odlewamy ok 1/2-2/3 masy
  • Do pozostałej części dodajemy kakao i mieszamy.
  • Natłuszczamy formę od babki.
  • Na dno wlewamy trochę białej masy, na to wykładamy masę kakaową.
  • Na górę wykładamy pozostałą część masy białej.
  • Pieczemy ok 45 min w 180 stopniach.
https://mieszamwgarnku.pl/desery/babki/piaskowa-babka-marmurkowa/

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *