Babki | Wielkanoc

Piaskowa babka marmurkowa

29 marca 2019

Nie wiem jak u Was, ale u nas nie ma Świąt Wielkiej Nocy bez baby. Zawsze są przepychanki, czy to ma być babka drożdżowa czy piaskowa. Zwykle wygrywa opcja piaskowa i tak i w tym roku na naszym stole zawita marmurkowa piaskowa babka.

Przepis stary jak świat, również wędrujący po internecie.

Babka wychodzi puszysta, przyjemnie migdałowa w smaku. Jeszcze po Świętach całkiem smaczna. U nas mąż wcina ją z mlekiem. Możecie piec ją również w formie keksówki.

Pisałam już chyba w jakimś poście, jak to będąc dzieckiem, uwielbiałam zlizywać cukier puder z ciast i raz się tak nacięłam, bo moja ciocia posypała babkę mąką, zamiast cukrem pudrem 😉 Tak można ukarać niesforne dzieci 😉

Możecie ją polukrować, ale nam wystarcza posypanie jej cukrem pudrem. Możecie również nie dzielić ciasta na części i nie dodawać kakao, w zależności od Waszych upodobań.

Piaskowa babka marmurkowa

Piaskowa babka marmurkowa

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel zapachu migdałowego
  • 3 łyżki kakao

Sposób przygotowania

  • Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.
  • Jajka ubijamy z cukrem na puch.
  • Dodajemy przesiane mąki, wraz z proszkiem do pieczenia.
  • Miksujemy.
  • Dodajemy zapach migdałowy i rozpuszczone masło.
  • Odlewamy ok 1/2-2/3 masy
  • Do pozostałej części dodajemy kakao i mieszamy.
  • Natłuszczamy formę od babki.
  • Na dno wlewamy trochę białej masy, na to wykładamy masę kakaową.
  • Na górę wykładamy pozostałą część masy białej.
  • Pieczemy ok 45 min w 180 stopniach.
https://mieszamwgarnku.pl/desery/babki/piaskowa-babka-marmurkowa/

Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *