Babki | Wielkanoc

Piaskowa babka marmurkowa

29 marca 2019

Nie wiem jak u Was, ale u nas nie ma Świąt Wielkiej Nocy bez baby. Zawsze są przepychanki, czy to ma być babka drożdżowa czy piaskowa. Zwykle wygrywa opcja piaskowa i tak i w tym roku na naszym stole zawita marmurkowa piaskowa babka.

Przepis stary jak świat, również wędrujący po internecie.

Babka wychodzi puszysta, przyjemnie migdałowa w smaku. Jeszcze po Świętach całkiem smaczna. U nas mąż wcina ją z mlekiem. Możecie piec ją również w formie keksówki.

Pisałam już chyba w jakimś poście, jak to będąc dzieckiem, uwielbiałam zlizywać cukier puder z ciast i raz się tak nacięłam, bo moja ciocia posypała babkę mąką, zamiast cukrem pudrem 😉 Tak można ukarać niesforne dzieci 😉

Możecie ją polukrować, ale nam wystarcza posypanie jej cukrem pudrem. Możecie również nie dzielić ciasta na części i nie dodawać kakao, w zależności od Waszych upodobań.

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *