Po ostatnim upalnym tygodniu, mój mąż nieśmiało poprosił na ten tydzień o dania, których nie będzie musiał podgrzewać w mikrofali w pracy. Wybór był dość prosty. Jako pewnak był jego ukochany makaron z truskawkami. Ale co by ty zrobić jeszcze, co zapełni brzuch dorosłego faceta, nie będzie ciężkie itd? Sałatka.
Ponieważ wczoraj wróciliśmy z działki z naręczem świeżej mięty, wiadomo, że w sałatce musiała ona wylądować. Dla równowagi rzeźkiego acz dość mocnego smaku mięty, w sałatce wystąpiły truskawki. Chciałam też spróbować niedawno kupionego perłowego kuskusu, który trzeba trochę pogotować, zamiast zalać wrzątkiem.
Baza sałatki zatem już była gotowa. Teraz kilka dodatków w ramach czyszczenia lodówki. Dałam to co miałam – suszone pomidory w oliwie, świeży ogórek, u mnie koniecznie ze skórką, feta i natka.
Całość doprawiłam oliwą spod pomidorów, solą i pieprzem.
U mnie w sałątce wylądowała całą gałązka mięty i powiem szczerze, że w buzi robi się naprawdę rzeźko. Dlatego jeśli nie lubicie dość intensywnych smaków albo sałatkę mają jeść dzieci, to mięty dajemy mniej.
![](https://mieszamwgarnku.pl/wp-content/uploads/2019/06/kuskus-1.jpg)
Wykonanie całej sałatki zajęło mi jakieś 15 minut. Jak na obiad, to chyba niedużo? 🙂
Jeśli lubicie eksperymentować, to polecam dodanie surowego kalafiora drobno posiekanego lub brokuła też surowego. Świetnie będą chrupać.
Sałatka z kuskusem, miętą i truskawkami
Składniki
- 1 torebka kuskusu perłowego
- 200 g truskawek
- 1 gałązka mięty
- 1 spory ogórek
- 6 połówek suszonych pomidorów
- 4 gałązki natki
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy spod pomidorów
- 1/3 opakowania fety
Wykonanie
- Kuskus przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w plasterki lub ćwiartki.
- Dodajemy posiekanego ogórka, pomidory i fetę.
- Siekamy natkę i miętę i również dodajemy do pozostałych składników.
- Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dodajemy oliwę spod pomidorów