Przepis na te kluseczki znalazłam w jakiejś gazecie. Robi się je błyskawicznie, są w zasadzie trójskładnikowe i nie ma w nich mąki. Kluseczki są pyszne ze śmietaną, jogurtem, masłem czy zrumienioną bułką tartą. Polecam spróbować odsmażonych klusek kolejnego dnia. Są przepyszne.
W treści podaję szacunkową ilość kaszy manny, poniewać jej ilość w dużej mierze zależy od wielgotności sera jaki dodacie do klusek.
Kluseczki są u nas świetnym sposobem, na przemycenie Młodej sera białego, którego zbytnio nie lubi, za to w kluskach zajada je ze smakiem.
Kluski z sera białego z kaszą manną
Pyszne i lekkie kluski.
Składniki
- 500 g sera białeo
- 1 szczypta soli
- 1,5 szkl. kaszy manny
Wykonanie
- Z podanych składników zagniaty zwięzłe ciasto. Jeśli jest luźne, dodajemy więcej kaszy.
- Ciasto dzielimy na mniejsze części, które formujemy w wałeczki.
- Wałeczki tniemy na kluseczki i wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę.
- Gotujemy ok 2 min od wypłynięcia
- Podajemy z bułką tartą, śmietaną lub owocami.