Świetna lekka sałata z nowalijkami z dodatkiem jajka. Jest sycąca ale leciutka, dzięki delikatnemu dressingowi. Fajnie chrupie. Podana z bułką lub grzankami będzie stanowić samodzielne danie.
Na wiosnę bardzo lubimy energetyczne sałaty wszelkiej maści. Pozwalają oczyścić organizm i pozbyć się nagromadzonego przez zimę tłuszczyku.
Sałata jest przebogata w witaminy, oprócz warzyw dodałam również kiełki z rzodkiewki.
Do zrobienia sałaty możecie użyć miksu sałat albo tak jak ja sałaty masłowej i lodowej. Do kompletu dorzuciłam pomidory, ogórki, rzodkiewki, jajka i kiełki.
Wykonanie sałaty o ile macie już ugotowane jajka, zajmie ok. 10 min. Dzięki temu, że nie ma w środku cebuli, sałata jest delikatna.
Porcja na 2 osoby
Składniki
- 1/4 główki sałaty lodowej
- kilka liści sałaty masłowej
- 2 jajka ugotowane na twardo
- pęczek rzodkiewek
- pół dużego pomidora
- pół ogórka
- garść kiełków rzodkiewki
Dressing
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka octu balsamicznego białego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- pół łyżeczki miodu
- sól, pieprz
- wyciśnięte 2 ząbki czosnku.
Instrukcje
- Składniki sałaty kroimy a sałatę rwiemy i wrzucamy wszystko do miski.
- Na wierzch kładziemy jajko i ozdabiamy kiełkami.
Dressing
- Składniki sosu mieszamy i polewamy sałatę
© 2024 MieszamWGarnku
Uwielbiam sałatki. Bardzo często pojawiają się u mnie na stole 🙂