Dania bezmięsne | Sałatki/Surówki

Pieczona brukselka z czosnkiem i serem

25 listopada 2019

Pieczona brukselka, to miła odmiana od tradycyjnie przygotowywanej – gotowanej brukselki.

Przyznam, że odkąd pamiętam, to jadaliśmy brukselkę gotowaną, z dodatkiem bułeczki zrumienionej na maśle. Potem próbowaliśmy wersji surowej pod różnymi postaciami. W końcu nadszedł czas na pieczoną brukselkę. Wcześniej próbowaliśmy pieczonej brukselki z boczkiem. Tym razem z dodatkiem czosnku i parmezanu.

Tak przygotowana brukselka nie wymaga zbyt dużych podchodów przy przygotowaniu. Główki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze części.

Potem tylko miks przypraw z oliwą i czosnkiem i całość ląduje w piekarniku, a my możemy zająć się swoimi sprawami 😉

Niektórym osobom przeszkadza specyficzny zapach gotowania brukselki czy kalafiora. W wersji pieczonej on nie występuje, więc nie mamy powodu do narzekania rodziny.

Przyznam, że brukselkę znam od przedszkola, jednak była ona moją zmorą. Mało czego tak nie lubiłam. Przynosiłam ją do domu w tajnej kieszonce fartuszka. Polubiłyśmy się dopiero dużo, dużo później, jednak nadal nie wykorzystałam jej całego potencjału, do czego przyznaje się bez bicia. Jeśli nie chce mi się kombinować, to na stole ląduje brukselka gotowana, wtedy na pewno zjedzą ją u nas wszyscy, ale również pieczona brukselka ma swoich amatorów, chociaż przez czosnek, córeczka trochę się krzywi. Jeśli więc odbiorcą ma być nieletni niekoniecznie fan brukselki, czosnek możemy pominać, bo brukselka pieczona i tak dobrze będzie smakować 😉

W przepisie występuje parmezan, tylko dlatego, że zawsze go mam. Chodzi o jakiś twardy ser żółty, który lekko podkręci nam smak dania. Ilość czosnku jest również umowna, zależy od tego jaki czosnek posiadamy i jak mocno czosnkowo jeść lubimy. I czas pieczenia…zależy oczywiście od wielkości kawałków brukselki. Większe, będą piekły się dłużej. Najlepiej po ok. 20 min. wbić widelec w brukselki i ocenić ich miękkość. Powinny być dość miękkie ale leko stawiać opór, wtedy wiadomo, że możemy całość polewać masłem i sypać serem.

Pieczona brukselka z czosnkiem

Pieczona brukselka to świetny sposób na inne przygotowanie brukselki.

Składniki

  • 500 g brukselki
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 garść parmezanu
  • 3 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie

  • Brukselkę myjemy, obieramy, większe egzemplarze kroimy na połówki lub ósemki.
  • W kubeczku mieszamy oliwę, sól, pieprz i przeciśniety czosnek.
  • Polewamy brukselkę oliwą i mieszamy.
  • Wstawiamy do piekarnika na 20 min w 180 stopni, co pewien czas mieszamy brukselkę.
  • Brukselkę polewamy rozpuszczonym masłem i posypujemy startym serem.
  • Pieczemy jeszcze ok. 10 min lub do miękkości.
Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *