Go Back

Pieczona brukselka z czosnkiem

Pieczona brukselka to świetny sposób na inne przygotowanie brukselki.

Składniki

  • 500 g brukselki
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 garść parmezanu
  • 3 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie

  • Brukselkę myjemy, obieramy, większe egzemplarze kroimy na połówki lub ósemki.
  • W kubeczku mieszamy oliwę, sól, pieprz i przeciśniety czosnek.
  • Polewamy brukselkę oliwą i mieszamy.
  • Wstawiamy do piekarnika na 20 min w 180 stopni, co pewien czas mieszamy brukselkę.
  • Brukselkę polewamy rozpuszczonym masłem i posypujemy startym serem.
  • Pieczemy jeszcze ok. 10 min lub do miękkości.