Dzisiaj zakwas. Tym razem jednak zakwas nie na chleb, a na jedną z naszych ulubionych zup – barszcz biały lub żurek. Taki domowy barszcz biały, z jajkiem o ostrawym smaku, drapiącym w gardle, z dużą dawką przypraw i czosnku. Taki barszcz właśnie uwielbiamy:)
Taki barszcz może być zrobiony tylko na dobrym zakwasie.
Zakwas możemy robić na bazie chleba żytniego, pieczonego oczywiście na zakwasie i obowiązkowo chleba domowego. Innym rozwiązaniem jest zastosowanie zakwasu do chleba, jako startera. W tym drugim wypadku, zakwas będzie gotowy w ciągu 1-2 dni. W wypadku użycia chleba, musimy poczekać 3-4 dni.
Warto zacząć eksperymentować z zakwasem na zupę już teraz, dzięki czemu na Wielkanocnym stole uzyskamy zupę idealną.
Do zakwasu warto dodawać różne przyprawy, które nadadzą zupie aromatu.
Przepis pochodzi z książki P. Kucharskiego „Chleb. Domowa piekarnia”
Składniki
- 50 gr zakwasu chlebowego lub kromka czerstwego, podsuszonego chleba żytniego na zakwasie
- 400 ml przegotowanej letniej wody
- 100 gr mąki żytniej razowej
- 2 ząbki czosnku (nieobrany)
- 3 listki laurowe
- 6 ziarenek pieprzu
- 2 ziela angielskie
- 1 łyżeczka majeranku
Instrukcje
- Do wyparzonego słoika wrzucamy mąkę lub wkładamy chleb.
- Czosnek rozgniatamy na desce nożem.
- Przyprawy i mąkę dodajemy do słoika.
- Zalewamy wodą i lekko mieszamy.