Pierwszy raz kasztany jedliśmy po przeprowadzce do Krakowa. Jak opisać smak kasztanów? Jest to ciężkie zadanie. Są słodkawe, podobne w smaku nieco może do orzechów. Nieco mączyste, dlatego robi się z nich również mąkę, świetną do placków, naleśników.
W każdym razie, stają się one u nas coraz popularniejsze, dlatego każdy może teraz poznać ich smak. Dostępne są nawet w popularnym dyskoncie.
Dzisiaj zapraszam na szybką przekąskę. Jeśli macie ochotę coś poprzegryzać, jadalne kasztany sprawdzą się idealnie.
Polecam pieczenie kasztanów w rękawie foliowym jak ja piekłam, lub naczyniu żaroodpornym. Kasztany mimo nacięcia lubią eksplodować w piekarniku a umycie piekarnika po takiej eksplozji nie jest zadaniem łatwym 😉 Tak więc polecam rękaw lub naczynie żaroodporne.
Składniki
- Dowolna ilość jadalnych kasztanów
Instrukcje
- Kasztany myjemy i nacinamy na krzyż od węższej strony.
- Przekładamy kasztany do naczynia lub rękawa.
- Pieczemy ok 30 min w 200 stopniach.
- Ciepłe kasztany obieramy z łupin.
- Możemy jeść ciepłe lub zimne