Dzisiaj coś nietypowego. Super smaczne smarowidło masełko jablkowe, które z powodzeniem sprawdzi się jako krem do ciasta, na kanapkę czy dodatek do budyniu. O nadziewaniu naleśników nie wspominam 😉 Jeśli macie w domu małego miłośnika popularnego kremu orzechowo-czekoladowego, możecie śmiało częstować go tym masełkiem.
Możemy łatwo dowolnie zmienić smak masełka, dodając do niego np cynamon czy wanilię. Ja dodałam do masełka kakao, dzięki czemu otrzymałam tak naprawdę krem o smaku czekoladowym. Moje jabłka były słodkie, więc nie dodawałam już do środka cukru. A dodatek klarowanego masła, daje nie tylko fajną konsystencję masełku, ale również charakterystyczny, maślany posmak.
Jeśli chcecie przechowywać masełko dłużej, konieczne będzie jego zapasteryzowanie. Ja osobiście dłużej niż 1 miesiąc nie przechowywałam. Raz, że trudno się oprzeć temu smakowi, dwa, że nie jestem zwolenniczką długiego przechowywania przetworów z dodatkiem masła.
Składniki
- 3 kg jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
- 3 łyżki kakao
- 50 g masła klarowanego
Instrukcje
- Jabłka obieramy, wydrążamy i kroimy w niewielkie kawałki.
- Dusimy do miękkości z niewielką ilością wody.
- Masło rozpuszczamy.
- Dodajemy do jabłek wraz z kakao i cynamonem (opcjonalnie)
- Mieszamy.
- Przechowujemy w lodówce.