Inne

Kandyzowana skórka pomarańczy

21 grudnia 2015

Kandyzowana skórka pomarańczy

U nas to obowiązkowa pozycja na każde Święta. Nie wymaga specjalnego zachodu, robi się ją niejako “przy okazji” robienia innych rzeczy. Jest doskonałym wzmacniaczem smaku ciast, racuchów itp. Kandyzowana skórka pomarańczy idealnie sprawdzi się również jako element ozdobny mazurków, makowców czy innego typu ciast.

Sok, jaki wytwarza się przy jej robieniu, używam potem jako aromat do lukru czy ciast.

Ja do zrobienia skórki używam niewoskowanych, ekologicznych pomarańczy w jakie zaopatruję się na pobliskim Targu Pietruszkowym. Niestety, zwykle takie pomarańcze można nabyć w okresie grudzień-kwiecień.

Co jeszcze uwielbiam przy kandyzowaniu skórki? Piękny aromat, jaki unosi się w całym mieszkaniu. Tego zapachu nie da się porównać z żadnym innym. Skórkę kroimy dowolnie. Dla mnie idealne do ciasta są paseczki skórki, za to do ozdobienia góry ciasta malutka kosteczka, więc zwykle skórkę kroję w te dwa kształty.

Skórka doskonale smakuje nawet sama, dlatego lepiej zrobić ciut więcej, bo ciężko się jej oprzeć przed podjadaniem.

Przepis zaczerpnięty od Doroty z Mojewypieki.com

kandyzowana skórka pomarańczy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *