Co może być lepsze od dróżdzówki z serem? Krucha różyczka z serem! Te kruche różyczki są idealne. Nie dość, że pięknie wyglądają, to doskonale smakują. Zwykłe drożdżówki drugiego dnia są niekoniecznie porywające w smaku. Te kruche różyczki nic ze smaku nie tracą, nawet trzeciego dnia.
Niespotykany wygląd czyli płatki kwiatu otulające delikatny, serowy środek. Wszystko zwieńczone kołderką z cukru pudru. Tylko tyle i aż tyle, aby uzyskać pełnię szczęścia. Kruche różyczki nie są zbyt słodkie, ale też znajdą uznanie u tych kochających słodkie smaki.
Jeśli zroicie te kruche różyczki to gwarantuję, że na jednej nie skończycie a wszyscy, którzy widzą te ciastka są pod dużym wrażeniem. Widzą… bo jeszcze nie spróbowali 😉 a kiedy spróbują to… przepadną 🙂
Przepis na kruche różyczki pochodzi z fejsbukowej grupy o ciastach. Dla mnie to skarbnica wiedzy. Dużo tam cukierników i można całkiem sporo się dowiedzieć nawet z czytania samych komentarzy 😉
To co jeszcze muszę zwrócić uwagę to ciasto. Samo w smaku jest naprawdę pyszne. Ale również świetnie się je zagniata, po prostu ma świetnie dobrane proporcje. Czasem trafiają się przepisy i ciasta, gdzie coś się nie lepi, coś się za bardzo klei… tutaj wszystko idealnie łączy się w gładkie ciasto, które jeszcze świetnie się wałkuje a potem wykrawa. Po prostu ciasto ideał, na pewno będę je wykorzystywać nie tylko do różyczek ale również jako baza innych ciast.
![kruche różyczki](https://mieszamwgarnku.pl/wp-content/uploads/2021/02/rozyczki-678x1024.jpg)
No dobrze, wracamy do samych ciastek. Swój niepowtarzalny wygląd zawdzięczają odpowiedniemu składaniu. Pracochłonne? Nie, nie są pracochłonne, robi się je naprawdę szybko i człowiek się cieszy, jak widzi jak szybko mu kwiatków przybywa 😉
Etapy przygotowania kruchych różyczek
Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek
Z placka wycinamy okręgi, które nacinamy w czterech miejscach, pozostawiając środek bez nacięcia. Na środek nakładamy nadzienie.
![](https://mieszamwgarnku.pl/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20210129_115608-1024x813.jpg)
Zaginamy jeden płatek w okół nadzienia
![różyczki z nadzieniem serowym](https://mieszamwgarnku.pl/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20210129_115624-1024x710.jpg)
I teraz mamy dwie szkoły. A tak naprawdę wybieramy wariant, który daje ładniejszy według nas kształt 😉
Jako drugi płatek zawijamy płatek sąsiedni, dociskając końcówki płatka do poprzedniego. W wariancie drugim, zawijamy płatek przeciwległy. Na fotce niestety tylko wariant pierwszy.
![Jak zrobić kwiatki z ciasta kruchego](https://mieszamwgarnku.pl/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20210129_115641-1024x702.jpg)
Zawijamy trzeci płatek, dociskając go do poprzedniego.
![Kruche ciastka z nadzieniem serowym](https://mieszamwgarnku.pl/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20210129_115656-1024x704.jpg)
Zawijamy ostatni płatek, dobrze dociskając go do reszty. Jeśli przed włożeniem do pieca zobaczymy, że płatek się odkleja, smarujemy go białkiem i dociskamy.
![kruche różyczki z nadzieniem serowym](https://mieszamwgarnku.pl/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20210129_115714-1024x764.jpg)
Różyczki są gotowe i czekają na swoją kolej w piekarniku 😉
Jak już wiemy co robić z ciastem, to teraz zapraszam na przepis na ciasto i nadzienie. Ufff.
Kruche różyczki z nadzieniem serowym
Składniki
Ciasto
- 400 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 jajko
- 120 g śmietany 18%
Nadzienie
- 250 g sera (dałam śmietankowy mielony z Bierunia)
- 100 g cukru
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- rodzynki (nie dawałam)
- cukier puder do podania
Wykonanie
Nadzienie
- Składniki wrzucamy do miski i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Ciasto
- Masło posiekać drobno i wymieszać z mąką.
- Dodajemy wymieszany cukier, cukier waniliowy, sól i proszek do pieczenia.
- Dodajemy jajako wymieszane ze śmietaną i zagniatamy elastyczne ciasto.
- Ciasto nie powinno za bardzo lepić nam się już do rąk. Ciasto zawijamy w folię i wrzucamy do lodówki na godzinę.
- Postępujemy z formowaniem według opisu z postu.
- Pieczemy w 180 stopniach ok. 20 min, do zrumienienia.
- Podajemy posypane cukrem pudrem
śliczne