Ciastka

Pyszne rogaliki z nadzieniem orzechowym

14 listopada 2019

Zapraszam na pyszne rogaliki z mocno orzechowym i cynamonowym nadzieniem. Błyskawicznie znikają i ciężko skończyć na jednym.

Przepis na ciasto znany chyba każdemu od wieków. Trzy składniki, które dają bardzo dobry efekt – ser, mąka i masło. Ciasto wychodzi jakby francuskie, lekko kruchawe. Ładnie się rozwarstwia.

W mojej kuchni debiutowało lata temu w postaci zginanych na pół ciasteczek z kawałkiem jabłka w środku. Ciasto jest bardzo wdzięczne w przygotowaniu. Nie lepi się, łatwo się formuje. Nie ma prawa nie wyjść. Doskonałe z każdym nadzieniem i na słodko i wytrwanie, owocowym, mięsnym i orzechowym.

Ja robiłam rogaliki z nadzieniem orzechowym zarówno z białego sera jak i z tego wiaderkowego. W wypadku wiaderkowego, może być potrzeba użycia większej ilości mąki niż stosunek składników 1:1:1 .

Samo ciasto nie jest słodkie, więc dużo zależy od tego, czym je nadziejemy. Jeśli lubicie słodkie wyroby, warto dać słodkie nadzienie lub posypać rogaliki cukrem pudrem, polukrować lub ozdobić polewą czekoladową.

Ja do nadzienia użyłam orzechy włoskie, ale że miałam straszną ochotę na cynamon, to dodałam dość sporo cynamonu. Bardzo mi pasuje takie nadzienie 😉

Przepis na jest bardzo prosty, poradzi sobie z nim dziecko, więc jeśli nie znacie, albo chcecie wypróbować z tą wersją nadzienia, to bardzo polecam.

Jeśli nie umiecie rolować rogalików, zróbcie ciastka w formie pierogów. Nie macie ochoty na nadzienie? Nic straconego, kubkiem wycinajcie okręgi, można je posypać grubym cukrem, nasionami czy zostawić gołe.

Farsz możemy rozsmarować po całym okręgu, przed podzieleniem jeszcze na poszczególne rogaliki. Możemy też najpierw rozwałkować, podzielić na rogaliki i potem rozkładać go punktowo.

Z przepisu wychodzi 16 rogalików.

Rogaliki z nadzieniem orzechowym z cynamonem

Pyszne, proste do zrobienia półfrancuskie rogaliki.

Składniki

  • 200 g zimnego masła
  • 200 g sera białego
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 jajko do smarowania

Nadzienie

  • 300 g orzechów włoskich
  • 100 g brązowego cukru
  • 2-3 łyżki cynamonu
  • 50 g masła

Wykonanie

  • Z podanych składników zagnieść ciasto. Owinąć folią i schować na 30-60 min do lodówki.
  • Orzechy posiekać. Masło rozpuścić.
  • W miseczce połączyć masło, orzechy z cukrem i cynamonem.
  • Ciasto podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować w kształt okręgu.
  • Na okręgach rozłożyć farsz w taki sposób, aby większość była bliżej brzegów okręgu lub wykładać farsz miejscami, tak aby szedł nam tylko do środka rogalików.
  • Zawijać rogaliki i gotowe posmarować jajkiem.
  • Piec na złoty kolor w 180 stopniach
Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *