Ciastka orzeszki
Boże Narodzenie | Ciasta z kremem | Ciastka

Ciastka orzeszki z kremem na mleku w proszku

19 grudnia 2019

Ciasteczka orzeszki z kremem, to ciastka przypominające swoim wyglądem orzechy włoskie. Ciastka robimy w specjalnej patelni, smażąc je obustronnie. Jest możliwość wykonania skorupek również w elektrycznej maszynce, jednak nie miałam możliwości spróbowania tego wariantu ciastek i nie wiem jaka jest różnica w smaku.

Jeszcze nie spotkałam osoby, która by nie lubiła orzeszków. Chrupiące skorupki wypełnione ulubionym kremem. Najlepiej przechowywać je np. w puszce w lodówce. Wraz z przechowywaniem, ciasteczka miękną, co nie znaczy, że stają się gorsze.

Ja robię je od kilku lat i na stałe wpisały się u nas w okres Adwentu. Robię je zwykle kilka razy w tym czasie, bo znikają tak szybko, a często dzielę się nimi ze znajomymi.

W internecie znajdziecie kilka przepisów na orzeszkowe skorupki. Jedne przepisy na orzeszki z kremem zawierają dodatek mąki ziemniaczanej, inne robione są z mąki krupczatki. Tym razem przepis na ciastka wygrzebany gdzieś w sieci. Pojawia się w kilkunastu miejscach, więc nie podaję źródła oryginalnego. Krem za to jest moją radosną twórczością.

Robiąc krem wiedziałam, że ma być z mlekiem w proszku, bo ono kojarzy mi się z dzieciństwem i smakiem bloku czekoladowego. Żeby nie było nudno, dodałam posiekane orzeszki ziemne, a w zasadzie granolę orzechową od Krukam. Do tego dodałam kawy rozpuszczalnej, dla złamania smaku. I oto są… tegoroczne orzeszki z kremem 😉

Jeśli zostanie wam kremu, ja przekładam masę na płaski talerz lub półmisek i pozwalam stężeć. Potem kroję w kostkę i mam krajankę. Możemy przełożyć masą również wafle albo herbatniki. Jeśli brakuje nam kremu, orzeszki można wypełnić dżemem lub marmoladą.

Możemy wcześniej upiec skorupki orzeszków a kremem przełożyć je tuż przed Świętami. Ciastka można przechowywać, ale są mocno uzależniające i naprawdę im się oprzeć to nie lada wyzwanie.

Polecam jeszcze przepisy na orzeszki z poprzednich lat:

Przepis na orzeszki z kremem chałwowym

Przepis na orzeszki z kremem waniliowym i kakaowym z mlekiem w proszku

Przepis na orzeszki z kremem kokosowym

Orzeszki z kremem orzechowym z kawową nutką

Składniki

Orzeszki

  • 4 szkl. mąki
  • 3/4 szkl. cukru pudru (dałam zwykły)
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 szczypta soli
  • 200 g masła
  • 2 szt jajka
  • 1 szt. żółtko
  • 0,5 łyżeczki sody
  • Olej do smarowania patelni
  • cukier puder do posypania

Krem

  • 0,5 szkl. cukru
  • 1 szkl. mleka
  • 1 szkl. mleka w proszku
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki kakao
  • 200 g siekanych orzeszków ziemnych (dałam granolę)
  • 100 g masła

Wykonanie

Orzeszki

  • Z podanych składników zagniatamy ciasto.
  • Nagrzewamy patelnię. Patelnię smarujemy olejem i we wgłębieniach układamy kuleczki z ciasta. Pieczemy skorupki z obu stron.
  • Skorupki wyjmujemy i obkrawamy nadmiar ciasta.

Krem

  • Mleko, masło, cukier i kakao zagotowujemy w garnku.
  • Do lekko wystudzonej masy wsypujemy mleko w proszku, dodajemy siekane orzechy i kawę i mieszamy.
  • Przekładamy połówki orzeszków kremem i łączymy w orzeszki. Posypujemy cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating