Ciasteczka orzeszki z kremem, to ciastka przypominające swoim wyglądem orzechy włoskie. Ciastka robimy w specjalnej patelni, smażąc je obustronnie. Jest możliwość wykonania skorupek również w elektrycznej maszynce, jednak nie miałam możliwości spróbowania tego wariantu ciastek i nie wiem jaka jest różnica w smaku.
Jeszcze nie spotkałam osoby, która by nie lubiła orzeszków. Chrupiące skorupki wypełnione ulubionym kremem. Najlepiej przechowywać je np. w puszce w lodówce. Wraz z przechowywaniem, ciasteczka miękną, co nie znaczy, że stają się gorsze.
Ja robię je od kilku lat i na stałe wpisały się u nas w okres Adwentu. Robię je zwykle kilka razy w tym czasie, bo znikają tak szybko, a często dzielę się nimi ze znajomymi.
W internecie znajdziecie kilka przepisów na orzeszkowe skorupki. Jedne przepisy na orzeszki z kremem zawierają dodatek mąki ziemniaczanej, inne robione są z mąki krupczatki. Tym razem przepis na ciastka wygrzebany gdzieś w sieci. Pojawia się w kilkunastu miejscach, więc nie podaję źródła oryginalnego. Krem za to jest moją radosną twórczością.
Robiąc krem wiedziałam, że ma być z mlekiem w proszku, bo ono kojarzy mi się z dzieciństwem i smakiem bloku czekoladowego. Żeby nie było nudno, dodałam posiekane orzeszki ziemne, a w zasadzie granolę orzechową od Krukam. Do tego dodałam kawy rozpuszczalnej, dla złamania smaku. I oto są… tegoroczne orzeszki z kremem 😉
Jeśli zostanie wam kremu, ja przekładam masę na płaski talerz lub półmisek i pozwalam stężeć. Potem kroję w kostkę i mam krajankę. Możemy przełożyć masą również wafle albo herbatniki. Jeśli brakuje nam kremu, orzeszki można wypełnić dżemem lub marmoladą.
Możemy wcześniej upiec skorupki orzeszków a kremem przełożyć je tuż przed Świętami. Ciastka można przechowywać, ale są mocno uzależniające i naprawdę im się oprzeć to nie lada wyzwanie.
Polecam jeszcze przepisy na orzeszki z poprzednich lat:
Przepis na orzeszki z kremem chałwowym
Przepis na orzeszki z kremem waniliowym i kakaowym z mlekiem w proszku
Przepis na orzeszki z kremem kokosowym
Orzeszki z kremem orzechowym z kawową nutką
Składniki
Orzeszki
- 4 szkl. mąki
- 3/4 szkl. cukru pudru (dałam zwykły)
- 2 łyżki śmietany
- 1 szczypta soli
- 200 g masła
- 2 szt jajka
- 1 szt. żółtko
- 0,5 łyżeczki sody
- Olej do smarowania patelni
- cukier puder do posypania
Krem
- 0,5 szkl. cukru
- 1 szkl. mleka
- 1 szkl. mleka w proszku
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 3 łyżki kakao
- 200 g siekanych orzeszków ziemnych (dałam granolę)
- 100 g masła
Wykonanie
Orzeszki
- Z podanych składników zagniatamy ciasto.
- Nagrzewamy patelnię. Patelnię smarujemy olejem i we wgłębieniach układamy kuleczki z ciasta. Pieczemy skorupki z obu stron.
- Skorupki wyjmujemy i obkrawamy nadmiar ciasta.
Krem
- Mleko, masło, cukier i kakao zagotowujemy w garnku.
- Do lekko wystudzonej masy wsypujemy mleko w proszku, dodajemy siekane orzechy i kawę i mieszamy.
- Przekładamy połówki orzeszków kremem i łączymy w orzeszki. Posypujemy cukrem pudrem.