Boże Narodzenie | Ciasta z kremem | Ciastka

Ciastka orzeszki z kremem kokosowym

6 grudnia 2018

Uwielbiamy orzeszki. Robię je jednak tylko w okresie Bożego Narodzenia. I może dobrze, bo wtedy jednoznacznie się z tym okresem kojarzą. Na blogu dostępne macie przepisy na ciasto do orzeszków jakie dostałam wraz z zakupem specjalnej patelni. Dzisiaj zapraszam na przepis na orzeszki z kremem kokosowym.

Przepis na ciasto od Babywkuchni, a krem powstał niejako przypadkiem, bo w lodówce zalegała mi otwarta puszka mleczka kokosowego. Szkoda, żeby się zmarnowało. No i  w kokosowym kremie nie mogło zabraknąć tego, co tygryski lubią najbrdziej czyli mleka w proszku 😉

Ogólnie to nie narzekałam na ciasto, jakie robiłam wcześniej, ale w tym przepisie występuje mąka ziemniaczana i chciałam sprawdzić różnicę. Moim zdaniem ciastka z poprzednich przepisów na orzeszki są bardziej chrupiące, co nie zmienia faktu, że te i tak szybko znikają w czeluści buzi i smakują po prostu dobrze.

Co do kremu, to możecie dowolnie bawić się konsystencją dodając więcej lub mniej mleka w proszku.

Mi orzeszki w tym wydaniu bardzo przypominają w smaku popularną princessę.

Czasem pytacie o obsługę patelni. Musicie sami dobrać wielkość płomienia. Zbyt maly płomień to mało chrupiące skorupki, zbyt duży płomień to popalone skorupki, które raczej nie nadają się do prezentacji gościom 😉 Patelnię nagrzewamy, ja do kubeczka wlewam ciut oleju i za każdym razem smaruję i dół i górę patelni silikonowym pędzlem. Do każdego otworu wkładam porcję ciasta trochę większą od orzecha laskowego. Patelnię zamykam, podglądam po kilku minutach, czy połowa skorupek jest zezłocona i obkręcam patelnię do orzeszków drugą stroną.

Orzeszki wyjmujemy za pomocą drewnianej szpatłuki. O ile jest taka potrzeba, to obkrawamy nożem skorupki z nadmiaru ciasta. I cała filozofia 😉

Zdecydowanie warto krem przygotować wcześniej, bo do konsumpcji gotowych skorupek jest bardzo dużo chętnych, trzeba się z nadziewaniem spieszyć 😉

Ciastka orzeszki z kremem kokosowym

Kategoria: Boże Narodzenie, Ciasta z kremem, Ciastka

Ciastka orzeszki z kremem kokosowym

Składniki

    Ciasto
  • 250 g masła
  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 80 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
    Krem
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 szkl. wiórek kokosowych
  • 1,5 szkl. mleka w proszku
  • Cukier do smaku (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

    Ciasto
  • Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto.
  • Owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 min.
  • Ciasto wyjmujemy, dzielimy na kawałki wielkości orzecha laskowego.
  • Patelnię smarujemy olejem i wkładamy po jednej kulce ciasta do każdego otworu patelni.
  • Pieczemy na złoty kolor.
  • Połówki wyjmujemy, po ostygnięciu obkrawamy nadmiar z łupinek.
  • Napełniamy kremem i składamy w orzeszka.
    Krem
  • Wiórki wsypujemy do mleka i gotujemy ok 15-20 min.
  • Dodajemy cukier jeśli jest potrzebny.
  • Odstawiamy masę aby trochę podstygła.
  • Dodajemy mleko w proszku i mieszamy.
  • Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, dodajemy 2-3 łyżki zwykłego mleka, jeśli uważamy, że jest za rzadka, dodajemy mleko w proszku.
https://mieszamwgarnku.pl/desery/ciastka/ciastka-orzeszki-z-kremem-kokosowym/

 

 

Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *