Ciasta z kremem | Ciastka

Półfrancuskie rurki z kremem mascarpone

21 lutego 2019

Przyznam się bez bicia, że rurki z kremem lub bitą śmietaną kojarzą mi się wyłącznie z dzieciństwem. Nie, żeby wtedy jakoś specjalnie mi je rodzice kupowali, ale zdarzyło się kilka razy.

Wydaje mi się, że karnawał to świetny okres na takie delikatne rurki 😉 Jak nie teraz to kiedy? W ogóle brak mi czasu na jakieś konkretniejsze wypieki – tzn. wiosna i lato to ciasta z owocami, jesień to ciasta z jabłkami, zima to pierniki, serniki czy ciasta korzenne… tak, teraz zdecydowanie mamy dobry czas na takie niezobowiązujące rurki 😉

Ciasto w rurkach jest kruchutkie, wielowarstwowe jak to ciasto francuskie. Jednak w kremie jak i samym cieście, mało jest dodatku cukru, więc jeśli lubicie słodki smak, to dodajcie go więcej.

Ja z dzieciństwa kojarzę jedynie rurki z bitą śmietaną. Teraz, preferuję jednak wypieki z kremem, tak jak tutaj opartym na mascarpone, ale z dodatkiem śmietany. Taki krem nie powoduje aż takiego rozmoczenia ciasta, co przy rurkach jest ważne, bo mają nam elegancko chrupać. Chyba, że wybieramy wariant nadziewania rurek tuż przed podaniem, ale ja chyba na takie akrobacje jestem już zbyt leniwa 😉

Przepis pochodzi z karteczki, dołączonej oryginalnie do opakowania foremek do rurek.

Ja przed pierwszym pieczeniem natłuszczam foremki, potem już nie. Dobrze jest pilnować, aby kawałki ciasta nie zachodziły na górną, szerszą krawędź foremek, ponieważ utrudni nam to zdejmowanie rurek. Wbrew pozorom, nie ma tutaj dużo roboty i z czystym sumieniem polecam ten przepis.

Pamiętajcie, aby masło i śmietana były wyjęte wprost z lodówki przed wyrabianiem ciasta.

Z podanej porcji wyszło mi 16 rurek.

Rurki półfrancuskie z kremem z mascarpone

Pyszne, kruche rurki nadziane kremem
Czas przygotowania10 mins
Czas gotowania20 mins
Czas łącznie30 mins
Kuchnia: Polish
Liczba porcji: 16

Składniki

Ciasto

  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 125 ml śmietany 18%
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru waniliowego

Krem

  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru
  • 250 ml śmietany kremówki

Wykonanie

Ciasto

  • Z podanych składników zagnieść ciasto.
  • ciasto przekładamy do torebki i wkładamy na min. godzinę do lodówki.
  • Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z części rozwałkowujemy i tniemy na 3 cm pasy.
  • Pasy owijamy wokół nasmarowanych tłuszczem foremek i pieczemy na złoty kolor ok 15-20 min.
  • Zdejmujemy rurki z foremek i pozostawiamy do ostygnięcia

Krem

  • Mascarpone ubić z cukrem na wysokich obrotach, dolewając po trochu śmietankę.
  • Nadziać za pomocą szprycy rurki
Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *