Dzisiaj zapraszam na bardzo kruchą tartę z jagodami i innymi owocami. Tarta miała być jednym z prezentów na pierwszy Dzień Ojca w naszej rodzinie. Nie wiem co mnie podkusiło, ale upiekłam ją w czwartek. Niestety, mąż po powrocie z pracy coś tam mrucząc pod nosem, jaka to przepyszna, spałaszował niemal całą. Na piątek pozostał jeden kawałek, a do soboty, raczej nie doczeka nawet okruszek tarty. Nawet zdjęcie było ciężko zrobić, bo toczyła się istna walka o ciasto, więc jest jakie jest, ale jeszcze z widocznym ciastem;)
Lato to w ogóle idealny okres na wszelkie tarty i to nie tylko słodkie. Te wytrawne, z cukinią i nie tylko, też świetnie będą smakować.
Tarta zrobiona na kruchym spodzie, z przepisu, z którego ostatnio piekę wszystkie kruche ciasta. Do środka, jako nadzienie wrzuciłam ok. 700 g owoców – jagód, malin i truskawek. Do owoców dodałam 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki ziemniaczanej. W zależności od owców, część z nich się rozpuściła, tworząc masę, część z nich pozostała w całości. Jak dla mnie zestawienie idealne. No i cała tarta nie jest bardzo słodka, lekko kwaskowa. Jeśli lubicie słodkie wypieki, warto dodać do nadzienia więcej cukru, szczególnie jeśli użyjecie bardziej kwaskowych owoców jak porzeczka czy agrest.
Oczywiście, jako nadzienia możecie używać dowolnych owoców. Jeśli bierzecie bardzo soczyste, warto wierzch ciasta przed nałożeniem owoców, posmarować białkiem, aby było kruchutkie, a nie rozmiękło.
Oczywiście, jeśli macie mało owoców, tarta i tak będzie świetnym rozwiązaniem. Możecie dodać budyń, możecie dodać warstwę serową, jednak dla mnie takie ciasto nadziane dużą ilością owoców i tylko owoców, w lato sprawdzi się doskonale.
Składniki
Ciasto
- 320 g mąki pszennej
- ¼ szkl. brązowego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g masła
- 50 g smalcu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 żółtka
Nadzienie
- 700 g dowolnych owoców
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Instrukcje
Ciasto
- Z podanych składników zagnieść zwarte ciasto.
- Jeśli trzeba, ciut dosypać mąki.
- Ciasto owinąć w folię i schować na 30 min do lodówki.
- Ciasto wyjmujemy, rozwałkowujemy i wylepiamy blaszkę.
- Ciasto nakłuwamy widelcem i obciążamy (kasza, groch lub specjalne kulki)
- Pieczemy w 180 stopniach, do zezłocenia.
- Wyjmujemy z piekarnika.
Nadzienie
- Mąkę, cukier wymieszać z odsączonymi owocami.
- Nadzienie nałożyć na podpieczony spód.
- Jeśli odłożyliśmy trochę ciasta, można na górze tarty ułożyć kratkę.
- Ciasto dopiec w piekarniku 20 min.