Jakoś w lato tyle tego warzywno-owocowego dobra, że jadamy głównie sałaty, a mniej surówek. Dzisiaj za to przepis na surówkę z brokułem, kalafiorem i rzodkiewkami.
Jako dziecko jadaliśmy kalafior zawsze w postaci gotowanej, z bułeczką i masłem. Brokułów wtedy jeszcze nie znałam. Dopiero dużo, dużo później dowiedziałam się, że te warzywa można jeść w postaci surowej, bez konieczności gotowania. Dla tych, którzy znają jedynie warianty gotowane, to może być prawdziwy szok 😉 Z kalafiora możemy przygotować „ryż” – jeśli jesteśmy na diecie, to świetny dodatek do mięs, zastępujący ziemniaki. Ponieważ na blogu był już przepis na surówkę z surowego kalafiora, tym razem jej nieco inny wariant. Wariant zielono-biały, a tak naprawdę zielono-biało-czerwony.
Surówka doskonale chrupie, gdyż wszystkie składniki mamy surowe. Nie potrzebujemy tutaj również jakiś specjalnych przypraw. Wystarczy nam koperek, sól, pieprz i majonez lub jogurt, a równie dobrze ich połączenie 😉
Surówkę możemy zrobić w czasie duszenia/smażenia mięska, niejako przy okazji. Jeśli nie dysponujemy tarką, możemy warzywa posiekać. Ja ścieram kalafior i brokuły, ale rzodkiewkę wolę w formie posiekanej niż startej 😉 Takie moje dziwactwo.
Surówka jest idealna do grilla lub ogólnie do cięższych mięs.
Jeśli dbacie o figurę, możecie użyć jogurtu, lub mieszanki jogurtu i majonezu w proporcji 1:1. Jeśli wolicie bardziej wyraziste smaki, możecie do majonezu dodać czosnek.
Składniki
- 250 g różyczek brokuła
- 250 g różyczek kalafiora
- 1 pęczek rzodkiewek
- sól, pieprz
- posiekany koperek
- 2-3 łyżki majonezu
Instrukcje
- warzywa myjemy.
- Kalafior i brokuł ścieramy na tarce jarzynowej.
- Rzodkiewkę kroimy w słupki.
- Całość mieszamy z posiekanym koperkiem i przyprawami oraz majonezem.