Dzisiaj zapraszam na przepyszną tartę z cukinią. Ale, żeby nie było nudno, to wnętrze nadziane jest serem z dodatkiem cebulki i czosnku oraz ziół. Tarta świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, kolację czy piknik.
U nas powstała jako takie niezobowiązujące danie. Czekałam na gości, którzy mieli przyjechać późnym popołudniem. Nie wiedziałam, czy po drodze do nas zatrzymają się gdzieś na obiad, czy też jadą bezpośrednio i będą głodni. Nie wiedziałam, czy robić obiad, czy kolację. Potrzebowałam zatem czegoś dość uniwersalnego, ale łatwo zaspokajającego głód.
Jako spód użyłam ciasta kruchego, z przepisu na szarlotkę z cukinią, bez dodatku cukru. W ogóle to ciasto jest tak pyszne, że zawsze robię podwójną porcję i je zamrażam a potem w zależności od potrzeb wyciągam. I robię wersję wytrawną, bez dodatku cukru, jako podstawę właśnie głównie wytrawnych tart i wersję słodką, typowo z przeznaczeniem do ciasta.
Jako nadzienia użyłam serka z Wielunia. Bo jest po prostu najlepszy. Jeśli używacie jakiegoś innego wiaderkowego, koniecznie go odsączcie. Pomidory podczas pieczenia puszczą nam sok i jeśli puści go również ser, to niestety ciasto nasiąknie i będzie gąbczaste, miękkie a nie kruche. Aby tarta była wyrazista w smaku, musimy dobrze doprawić warstwę serową. U mnie załatwiają to przyprawy, podsmażona na maśle cebulka oraz przeciśnięty prze praskę czosnek.
Tak jak w tradycyjnej tarcie, najpierw podpiekamy sam spód, który wcześniej nakłuwamy widelcem i obciążamy np grochem, fasolą czy tez specjalnymi kuleczkami. Dopiero na podpieczony spód wykładamy masę serową i na górę cukinię z pomidorem. Jeśli macie pod ręką bakłażana, również sprawdzi się idealnie w naszym warzywnym zestawieniu.
Co ważne, warto pokroić cukinię na szatkownicy lub naprawdę wprawnie pokroić nożem. plasterki powinny być cienkie, tylko wtedy uzyskamy odpowiedni efekt i smakowy (łatwiej przejdą smaki warzyw) i wizualne. Jeśli lubicie, lub danie nie musi być wegetariańskie, możecie plastry warzyw poprzetykać np salami lub prosciutto.
A mój pomysł się sprawdził. Goście ze smakiem zjedli tartę na kolację, ale chyba z jeszcze większą ochotą pałaszowali ją na śniadanie 😉 Smakuje świetnie również następnego i jeszcze kolejnego dnia.
Składniki
Ciasto
- ok. 300 g mąki
- 100 g masła
- 50 g smalcu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 żółtka
Nadzienie
- 1 średnia cukinia
- 1 pomidor
- 0,5 kg serka z Wielunia (lub innego odcedzonego wiaderkowego)
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka ostra, papryka słodka, oregano
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 duże jajko
- 50 g parmezanu
Instrukcje
- Z podanych składników zagniatamy ciasto.
- Ciasto wkładamy do lodówki na min. 30 min.
- Wyjmujemy, rozwałkowujemy, wylepiamy foremkę.
- ciasto nakłuwamy widelcem i obciążamy.
- Pieczemy ok 15-20 min.
- Cebulkę szklimy.
- Dodajemy do sera wraz z przyprawami, jajkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Mieszamy. Próbujemy czy masa jest wyrazista.
- Na podpieczone ciasto wykładamy masę serową.
- Na wierzchu układamy cienko pocięte plastry pomidorów i cukinii.
- Górę posypujemy parmezanem, solą, pieprzem i oregano.
- Pieczemy ok. 30 min w 180 stopniach- brzegi powinny ładnie się zarumienić.