Co tydzień staję przed dylematem, jakie to ciasto upiec na weekend. W lato, wybór jest szczególnie trudny. Mąż uwielbia ciasta z owocami, głównie kruche i drożdżowe. A tutaj przydałoby się coś innego, co można by wrzucić też na blog.
Na ten tydzień polecam jednak standard, czyli kruche ciasto z owocami i żeby urozmaicić całość, warstwą budyniu. Dla męża to raj, bo ma to co lubi najbardziej. A i ciasto nie jest bardzo słodkie, z powodu sporej ilości dodanych owoców, również tych kwaskowych.
Z góry owoce przykryte są warstwą kruszonki, którą pan mąż lubi sobie podskubywać.
Ciasto przechowujemy w lodówce, żeby budyń nie puścił nam wody, przez co dobrze orzeźwia w gorący dzień. Ciasto możecie piec w formie tarty, podpiekając obciążony spód, w odpowiedniej foremce lub też na zwykłej blaszce. Ja użyłam tortownicy o średnicy 26 cm.
W każdym razie udało mi się trochę podgonić porządki w moich zapisanych i zachowanych przepisach na ciasta, z owocami również, tak więc mam nadzieję, że kolejne przepisy będą już bardziej zróżnicowane, chociaż ja mam w genach dogadzanie mężowi, a nowe wynalazki niekoniecznie przypadną mu do gustu 😉 Co tam.
Kruche ciasto z owocami i budyniem
Składniki
Ciasto
- 200 g mąki
- 100 g zimnego masła
- 50 g cukru pudru
- 1 szt żółtko
- 2 łyżki domowego cukru pudru
Góra
- 2 op. budyniu śmietankowego
- 1 l mleka
- 500-700 g ulubionych owoców
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Kruszonka
- 200 g mąki
- 100 g cukru
- 100 g masła
Wykonanie
Ciasto
- Z podanych składników zagniatamy ciasto. Jeśli składniki się ładnie nie łączą, dodajemy 1-2 łyżki lodowatej wody lub śmietany. Ciasto zawiajmy w folię i wkładamy do lodówki na 30 min.
- Tortownicę smarujemy tłuszczem i wykładamy ciastem.
- Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy na jasno złoty kolor w 180 stopniach.
Góra
- Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
- Owoce mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną.
- Kruszonka
- Wszystkie składniki kruszonki wsypujemy do miseczki i rozcieramy masło z mąką i cukrem na drobne grudki.
- Na podpieczony spód ciasta wyjmujemy budyn i na wierzch wykładamy owoce. Całość posypujemy grudkami kruszonki.
- Pieczemy ok 30 min w 180 stopniach.