kruche ciasto z owocami
Ciasta z owocami

Kruche ciasto z owocami i budyniem

10 lipca 2019

Co tydzień staję przed dylematem, jakie to ciasto upiec na weekend. W lato, wybór jest szczególnie trudny. Mąż uwielbia ciasta z owocami, głównie kruche i drożdżowe. A tutaj przydałoby się coś innego, co można by wrzucić też na blog.

Na ten tydzień polecam jednak standard, czyli kruche ciasto z owocami i żeby urozmaicić całość, warstwą budyniu. Dla męża to raj, bo ma to co lubi najbardziej. A i ciasto nie jest bardzo słodkie, z powodu sporej ilości dodanych owoców, również tych kwaskowych.

Z góry owoce przykryte są warstwą kruszonki, którą pan mąż lubi sobie podskubywać.

Ciasto przechowujemy w lodówce, żeby budyń nie puścił nam wody, przez co dobrze orzeźwia w gorący dzień. Ciasto możecie piec w formie tarty, podpiekając obciążony spód, w odpowiedniej foremce lub też na zwykłej blaszce. Ja użyłam tortownicy o średnicy 26 cm.

W każdym razie udało mi się trochę podgonić porządki w moich zapisanych i zachowanych przepisach na ciasta, z owocami również, tak więc mam nadzieję, że kolejne przepisy będą już bardziej zróżnicowane, chociaż ja mam w genach dogadzanie mężowi, a nowe wynalazki niekoniecznie przypadną mu do gustu 😉 Co tam.

Kruche ciasto z owocami i budyniem

Lekko kwaskowe kruche ciasto, idealne na lato.

Składniki

Ciasto

  • 200 g mąki
  • 100 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 szt żółtko
  • 2 łyżki domowego cukru pudru

Góra

  • 2 op. budyniu śmietankowego
  • 1 l mleka
  • 500-700 g ulubionych owoców
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Kruszonka

  • 200 g mąki
  • 100 g cukru
  • 100 g masła

Wykonanie

Ciasto

  • Z podanych składników zagniatamy ciasto. Jeśli składniki się ładnie nie łączą, dodajemy 1-2 łyżki lodowatej wody lub śmietany. Ciasto zawiajmy w folię i wkładamy do lodówki na 30 min.
  • Tortownicę smarujemy tłuszczem i wykładamy ciastem.
  • Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy na jasno złoty kolor w 180 stopniach.

Góra

  • Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
  • Owoce mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną.
  • Kruszonka
  • Wszystkie składniki kruszonki wsypujemy do miseczki i rozcieramy masło z mąką i cukrem na drobne grudki.
  • Na podpieczony spód ciasta wyjmujemy budyn i na wierzch wykładamy owoce. Całość posypujemy grudkami kruszonki.
  • Pieczemy ok 30 min w 180 stopniach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating