Z drożdżami

Chleb pszenny całonocny

8 lipca 2019

Jest to kolejny robiony przeze mnie chleb z książki Kena Forkisha „Mąka Woda Drożdże Sól”. Ostatnio piekę chleby głównie z tej książki i powiem szczerze, że przepisy nie są bardzo wymagające, a otrzymujemy naprawdę świetny chleb. Na pewno spróbuję jeszcze ciasta na pizzę i pozostałych przepisów na chleb.

Dzisiaj zapraszam na kolejny chleb z gatunku białych, pszennych. Ja jak zwykle użyłam połowy ilości składników i taka pojawia się w moim przepisie.

Do pieczenia używam też tradycyjnie żeliwnego garnka i muszę zdecydowanie kupić większy garnek. Chleb pieczony w zwykłym piecu a chleb pieczony w garnku to dwie różne bajki, dwa różne smaki, dwa rodzaje skórki itd 😉 Ja już więcej chleba pszennego na pewno nie będę piec bez użycia garnka. Nie warto.

Chleb ma ładną, chrupiącą skórkę i ładnie wyrośnięty miąższ. Doskonały jest do kanapek czy wcinania jedynie z pomidorem i natką. Świetnie smakuje nawet na trzeci dzień od upieczenia.

Ja podałam dość skrótowy opis mieszania, bo Ken zaleca używanie metody szczypcowej i ją opisuje, więc jeśli dokładnie chcecie robić chleb jak Ken, to odsyłam Was do jego książki, ale myślę, że mój opis spokojnie wystarczy do otrzymania pysznego bochenka. Ja wzbogaciłam przepis o siemię lniane, ale nie jest to konieczne, my po prostu lubimy różne nasionka w chlebie.

Pszenny chleb całonocny na drożdżach

Pyszny i chrupiący chleb na drożdżach

Składniki

Autoliza

  • 500 g mąki chlebowej
  • 390 ml wody o temperaturze 32-35 stopni

Mieszanie

  • 11 g soli
  • 0,4 g suchych drożdży (ok. 1/8 łyżeczki)

Wykonanie

Autoliza

  • Składniki mieszamy ręką i odstawiamy na 20-30 min.

Mieszanie

  • Do ciasta dodajemy suche drożdże i sól. Mieszamy wilgotnymi dłońmi, kilkukrotnie je składając.
  • Odstawiamy ciasto na kilka minut i ponawiamy składanie przez pół minuty.

Składanie

  • W ciągu pierwszych 90 minut wyrastania, ciasto skłądamy 3 krotnie.
  • Po ostatnim złożeniu ciasta, przykrywamy misę ściereczką i odstawiamy ciasto na całą noc.

Rano

  • Formujemy z ciasta bochenek i przykrywamy go ściereczką lub pozostawiamy do wyrośnięcia w koszyku na ok. 75 min.
  • W piecu w 245 stopniach rozgrzewamy garnek przez ok 45 min. Przekładamy bochenek do garnka i pieczemy pod przykryciem 30 minut. Zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy jeszcze ok. 20-30 min.
  • Chleb studzimy na kratce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating