Jest to kolejny robiony przeze mnie chleb z książki Kena Forkisha „Mąka Woda Drożdże Sól”. Ostatnio piekę chleby głównie z tej książki i powiem szczerze, że przepisy nie są bardzo wymagające, a otrzymujemy naprawdę świetny chleb. Na pewno spróbuję jeszcze ciasta na pizzę i pozostałych przepisów na chleb.
Dzisiaj zapraszam na kolejny chleb z gatunku białych, pszennych. Ja jak zwykle użyłam połowy ilości składników i taka pojawia się w moim przepisie.
Do pieczenia używam też tradycyjnie żeliwnego garnka i muszę zdecydowanie kupić większy garnek. Chleb pieczony w zwykłym piecu a chleb pieczony w garnku to dwie różne bajki, dwa różne smaki, dwa rodzaje skórki itd 😉 Ja już więcej chleba pszennego na pewno nie będę piec bez użycia garnka. Nie warto.
Chleb ma ładną, chrupiącą skórkę i ładnie wyrośnięty miąższ. Doskonały jest do kanapek czy wcinania jedynie z pomidorem i natką. Świetnie smakuje nawet na trzeci dzień od upieczenia.
Ja podałam dość skrótowy opis mieszania, bo Ken zaleca używanie metody szczypcowej i ją opisuje, więc jeśli dokładnie chcecie robić chleb jak Ken, to odsyłam Was do jego książki, ale myślę, że mój opis spokojnie wystarczy do otrzymania pysznego bochenka. Ja wzbogaciłam przepis o siemię lniane, ale nie jest to konieczne, my po prostu lubimy różne nasionka w chlebie.
Pszenny chleb całonocny na drożdżach
Składniki
Autoliza
- 500 g mąki chlebowej
- 390 ml wody o temperaturze 32-35 stopni
Mieszanie
- 11 g soli
- 0,4 g suchych drożdży (ok. 1/8 łyżeczki)
Wykonanie
Autoliza
- Składniki mieszamy ręką i odstawiamy na 20-30 min.
Mieszanie
- Do ciasta dodajemy suche drożdże i sól. Mieszamy wilgotnymi dłońmi, kilkukrotnie je składając.
- Odstawiamy ciasto na kilka minut i ponawiamy składanie przez pół minuty.
Składanie
- W ciągu pierwszych 90 minut wyrastania, ciasto skłądamy 3 krotnie.
- Po ostatnim złożeniu ciasta, przykrywamy misę ściereczką i odstawiamy ciasto na całą noc.
Rano
- Formujemy z ciasta bochenek i przykrywamy go ściereczką lub pozostawiamy do wyrośnięcia w koszyku na ok. 75 min.
- W piecu w 245 stopniach rozgrzewamy garnek przez ok 45 min. Przekładamy bochenek do garnka i pieczemy pod przykryciem 30 minut. Zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy jeszcze ok. 20-30 min.
- Chleb studzimy na kratce.