Oj uwielbiamy tego typu wypieki. Miękkie, mocno maślane. Pyszne same i z warstwą masła czy powidłami na wierzchu. Takie mleczno-maślane bułeczki, to doskonały pomysł na śniadanie czy kolację, a także przekąskę w ciągu dnia.
Świetne na śniadanie, a także jako słodkie małe co nieco. Ciasto jest kilkukrotnie składane i wałkowane, wszystko po to, aby utworzyły się warstwy w przekroju bułeczek.
Bułeczki są aromatyczne, nie za suche i miękkie. Po upieczeniu, wierzch bułeczek dodatkowo smarujemy masłem, dzięki czemu w smaku są jeszcze bardziej maślane.
Nasza Zośka uwielbia te bułeczki same i z masłem i na każdy wariant ma inny sposób konsumpcji. Same bułeczki tak wyjada, że na koniec zostaje jej nasadzony na rękę korpus bułeczki i wygląda jak kapitan Hook 😉 Połówkę bułki z masłem, lubi za to paluszkami wydłubywać. A w tzw. międzyczasie tymi tłustymi paluszkami mazać po sprzętach czy też meblach.
Trochę jeszcze o składaniu ciasta, a tak naprawdę każdej bułeczki osobno. Całe ciasto dzielimy na bułeczki, po ok. 105 g – wyjdzie nam ich 9 sztuk. Każdy kawałek formujemy w kulę, którą następnie rozwałkowujemy na placek.
Każdy placek składamy bokami do środka i taki prostokąt rozwałkowujemy cieniej.
Rozwałkowany prostokąt zwijamy w rulonik, i ponownie rozwałkowujemy i składamy boki do środka.
Prostokąt rozwałkowujemy i rolujemy finalną bułeczke.
Przepis pochodzi stąd i tutaj też na filmiku można podejrzeć sposób rolowania bułeczek.
Maślano mleczne bułeczki
Składniki
- 500 g mąki
- 20 g świeżych drożdży
- 10 g soli
- 260 ml mleka
- 50 g cukru
- 60 g masła
- 1 jajko
- 40 g mleka w proszku opcjonalnie
- masło do posmarowania ciepłych bułek
Wykonanie
- Mleko podgrzewamy z masłem, dodajemy drożdże i 1 łyżeczkę cukru (odejmujemy z oogólnej ilości). Odstawiamy na 15 min.
- Do mąki dodajemy sól, jajko oraz drożdże, opcjonalnie mleko w proszku.
- Wyrabiamy ciasto, które będzie dość luźne.
- Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem miski, przykrywamy i odstawiamy na godzinę.
- Dzielimy ciasto na 9 równych kul, po nieco 100 g każda. Z każdą kulą postępujemy tak jak opisałam w poście – składanie, wałkowanie i rolowanie, potem powtarzamy.
- Układamy bułeczki w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 20-25 min w 175 stopniach. Ciepłe bułki smarujemy masłem po wierzchu.