Wielkanoc bez mazurka? Wykluczone. Mazurek to ciasto Wielkanocne i nie ma Świąt bez niego. Babkę odpuszczę, ale mazurek, bogaty w bakalie musi być.
Tym razem padło na mazurek orzechowo-kajmakowy. Skąd taki pomysł? Tata co rok narzekał, że dla niego ciasto kruche jest za suche, za twarde… Trzeba było się dostosować i w tym roku mazurek nieco zmienił formę. Po raz pierwszy nie użyłam jedynie masy kajmakowej a dodałam również dżem i warstwę orzechową.
Dzięki warstwie dżemu, słodycz mazurka jest idealnie złamana kwaskowym dżemem. Polecam szczególnie kwaskowe dżemy np porzeczkowy czy z owoców leśnych. Drugim miłym akcentem jest warstwa zmielonych orzechów włoskich połączonych z mlekiem. Pod wpływem mleka, orzechy pęcznieją, tworząc gęsta masę. Na wierzch dajemy samodzielnie wykonaną masę kajmakową, lub też gotową masę z puszki. Ozdabiamy ulubionymi bakaliami. U mnie tym razem prażone płatki migdałów, trochę daktyli, rodzynek i orzechów włoskich.
Mazurki możemy robić w dowolnych kształtach czy też piec w normalnej formie. Przyznam się, że ja po raz pierwszy w zeszłym roku zrobiłam mazurek w kształcie jajka, a w tym roku chyba zaszaleję i zawita u nas mazurek w kształcie zająca albo baranka. Jak szaleć to szaleć;)
Jak stwierdził mąż, dżem robi mazurka ale to najlepszy mazurek jaki jadł:) Tata też nie marudził, na suchość ciasta. Myślę, że obie opinie najlepiej puentują cały przepis.
Składniki
Ciasto
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 200 g masła
- 75 g cukru pudru
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Słoik kwaskowatego dżemu
Masa orzechowa
- 250 g orzechów włoskich mielonych
- 200 ml mleka
Masa kajmakowa
- Puszka masy krówkowej
- 1 kostka masła
- Ulubione bakalie
Instrukcje
Ciasto
- Mąkę przesiewamy, wkrajamy masło.
- Dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto kruche.
- Odstawiamy do lodówki na 30-60 min.
Masa orzechowa
- Mleko gotujemy.
- Orzechy zalewamy mlekiem i zostawiamy do napęcznienia.
Masa kajmakowa
- Masło ucieramy i dodajemy po łyżce masy krówkowej.
- Pieczemy ciasto kruche ok 30 min w 180 stopniach.
- Ostygnięty mazurek smarujemy dżemem.
- Na wierzch wykładamy masę orzechową.
- Na górę wykładamy masę kajmakową i ozdabiamy bakaliami.