Ciasta ucierane | Ciasta z owocami

Jogurtowe ciasto z rabarbarem

29 kwietnia 2019

Lubicie rabarbar? Ja uielbiam i kojarzy mi się z dzieciństwem i ukochanym kompotem z rabarbarem. Ten niepowtarzalny smak kompotu, uwielbiałam. A to drugie w tym sezonie moje ciasto z rabarbarem. Zwykle piekę kruche lub drożdżowe, więc chciałam aby to ciasto było nieco inne, dlatego powstał pomysł na ciasto jogurtowe z rabarbarem.

Ciasto jogurtowe jest lekkie, nie wymaga wyrastania, nie trzeba się obawiać, że sok jaki wytrąci rabarbar spowoduje klęskę ciasta. Przepis sądzę idealny na pierwsze ciasto z każdymi owocami dla osób początkujących. Zakalec też wam nie grozi, ale trzeba pamiętać, aby składniki były w temperaturze pokojowej i to cała tajemnica sukcesu 😉

ciasto jogurtowe z rabarbarem

Ja do wszelkich ciast owocowych, lubię dodać dość sporo owoców, jednak jeśli wolicie bardziej wyważone ciasta, zamiast 1 kg owoców, możecie dodać 0,75 lub tylko 0,5 kg. Z taką ilością rabarbaru, ciasto jest niesłodkie a lekko kwaskowe.

Do tej pory piekłam głównie drożdżowe lub kruche placki rabarbarowe, ale ciasto jogurtowe doskonale pasuje do rabarbaru, mój tata nim się zachwycał. Jest aromatyczne, nie jest suche i naprawdę proste do upieczenia.

Ciasto wychodzi bardzo gęste, więc nie da się go przelać a jedynie przełożyć łyżką na blachę.

Jogurtowe ciasto z rabarbarem

Pyszne, delikatne i nie za słodkie ciasto jogurtowe.
Czas przygotowania10 minuty
Czas gotowania1 godzina
Czas łącznie1 godzina 10 minuty
Rodzaj: Dessert
Kuchnia: Polish
Liczba porcji: 12

Składniki

  • 1 kg rabarbaru
  • 250 g miękkiego masła
  • 180 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 4 szt. jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Wykonanie

  • Rabarbar myjemy, osuszamy i tniemy w kawałki wielkości 2 cm.
  • Masło ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
  • Dodajemy kolejno jajka, cały czas ucierająć masę.
  • Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy.
  • Miksujemy, dodając po łyżce jogurt, na koniec dodajemy aromat.
  • Ciasto przekłądamy na blachę nasmarowaną tłuszczem. Na wierzch układamy pocięty rabarbar
  • Pieczemy w 180 stopniach około 45-60 min, najlepiej sprawdzić patyczkiem.

Uwagi

Ciasto możemy polać lukrem, posypać cukrem pudrem czy kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating