Lubicie rabarbar? Ja uielbiam i kojarzy mi się z dzieciństwem i ukochanym kompotem z rabarbarem. Ten niepowtarzalny smak kompotu, uwielbiałam. A to drugie w tym sezonie moje ciasto z rabarbarem. Zwykle piekę kruche lub drożdżowe, więc chciałam aby to ciasto było nieco inne, dlatego powstał pomysł na ciasto jogurtowe z rabarbarem.
Ciasto jogurtowe jest lekkie, nie wymaga wyrastania, nie trzeba się obawiać, że sok jaki wytrąci rabarbar spowoduje klęskę ciasta. Przepis sądzę idealny na pierwsze ciasto z każdymi owocami dla osób początkujących. Zakalec też wam nie grozi, ale trzeba pamiętać, aby składniki były w temperaturze pokojowej i to cała tajemnica sukcesu 😉

Ja do wszelkich ciast owocowych, lubię dodać dość sporo owoców, jednak jeśli wolicie bardziej wyważone ciasta, zamiast 1 kg owoców, możecie dodać 0,75 lub tylko 0,5 kg. Z taką ilością rabarbaru, ciasto jest niesłodkie a lekko kwaskowe.
Do tej pory piekłam głównie drożdżowe lub kruche placki rabarbarowe, ale ciasto jogurtowe doskonale pasuje do rabarbaru, mój tata nim się zachwycał. Jest aromatyczne, nie jest suche i naprawdę proste do upieczenia.
Ciasto wychodzi bardzo gęste, więc nie da się go przelać a jedynie przełożyć łyżką na blachę.
Jogurtowe ciasto z rabarbarem
Składniki
- 1 kg rabarbaru
- 250 g miękkiego masła
- 180 g cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 4 szt. jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 400 g mąki pszennej
- 200 g jogurtu naturalnego
- kilka kropel aromatu waniliowego
Wykonanie
- Rabarbar myjemy, osuszamy i tniemy w kawałki wielkości 2 cm.
- Masło ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
- Dodajemy kolejno jajka, cały czas ucierająć masę.
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy.
- Miksujemy, dodając po łyżce jogurt, na koniec dodajemy aromat.
- Ciasto przekłądamy na blachę nasmarowaną tłuszczem. Na wierzch układamy pocięty rabarbar
- Pieczemy w 180 stopniach około 45-60 min, najlepiej sprawdzić patyczkiem.