Dania bezmięsne | Dodatki do dań głównych | Z drożdżami

Moskole – placuszki z ziemniaków

14 maja 2019

Przyznam się, że moskole to nowość w naszej kuchni. Pierwszy raz próbowałam ich kilka lat temu, na jakimś lokalnym targu śniadaniowym i jakoś nie mogłam połączyć smakowo składników. Niby sprzedawane na stoisku z pieczywem, ale jednak nie pieczywo;) Dopiero potem dowiedziałam się, że mamy tutaj i drożdże i ziemniaki.

Moskole są pyszne, a do tego dość uniwersalne. Mogą być bazą kanapki, mogą być dodatkiem do sałatki, obiadu czy hummusu.

Co jeszcze jest fajne w moskolach? Wykorzystujemy resztki ziemniaków z obiadu. Nie musimy ich wyrzucać, a właśnie nadać im nowe życie w formie apetycznych placuszków.

Świetnie sprawdzą się z masłem czosnkowym jako dodatek do sałatek, grilla czy też z sosem czosnkowym jako zwykła przekąska.

Moskole smażymy na gorącej patelni/ blasze bez tłuszczu. Kiedyś widziałam, że ktoś miał specjalną blachę, na której na palnikach kuchenki gazowej smażył właśnie placki ale bez dodatku tłuszczu. Bez wątpienia, jeśli nie używamy tłuszczu, to potrzebujemy dobrej patelni. Jednak moim zdaniem, warto którąś partię placuszków usmażyć na delikatnie natłuszczonej patelni i zobaczyć różnicę w smaku.

W przepisie podaję jedynie orientacyjną ilość mąki, jaką dodajemy do ciasta. Duże znaczenie ma rodzaj użytych ziemniaków – jedne są bardziej mączyste, inne bardziej wodniste. Dlatego może zaistnieć konieczność dosypania większej ilości mąki. Ogólnie ciasto nie powinno być bardzo lepkie.

My lubimy moskole dość przypieczone, ale możecie podprażać je tylko do lekkiego zarumienienia, a nie aż tak mocno jak my 😉

Moskole – placki z ziemniaków

Pyszne placki, które mogą być podstawą kanapek lub dodatkiem do dania głównego
Danie: Side Dish
Kuchnia: Polish
Liczba porcji: 10

Składniki

  • 250 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 szt jajko
  • 25 g świeżych drożdży
  • 325 g mąki
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szczypta cukru

Wykonanie

  • Mleko podgrzewamy, wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i 1 łyżkę mąki. Odstawiamy aż drożdże ruszą na ok 15 min.
  • W tym czasie ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę, jajko, sól i wyrośnięte drożdże.
  • Wyrabiamy elastyczne ciasto, jeśli zajdzie potrzeba, dodajemy trochę mąki. Odstawiamy na 20 min, przykryte ściereczką.
  • Formujemy płaskie placuszki, które smażymy bez tłuszczu na gorącej patelni.
Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *