Strucla z orzechami na świąteczny stół! No bo kto powiedział, że w Święta na stole musi być makowiec a właściwie strucla z makiem? Z doświadczenia wiem, że sporo z tą struclą zachodu. Trzeba kręcić mak, no dobrze można użyć kupnego mielonego, ale i tak zrobienie masy makowej chwilkę zajmuje.
Do tego jeśli wyjdzie nam masa za mokra to istnieje spore prawdopodobieństwo, że makowiec nam nie wyjdzie. Mi często strucla się rozjeżdżała na boki, albo wyrastała tak, że w środku było sporo powietrza. Fakt, że pieczenie strucli z makiem, zawsze wywoływało u mnie dreszczyk, czy wyjdzie czy nie:)
Dlatego dzisiaj zapraszam na struclę z orzechami włoskimi. Masa nie wyjdzie nam za mokra za to aromatyczna, ciasto elegancko się wyrabia i formuje a do tego nie jest za suche, co często też bywa zmorą drożdżowych wypieków. taka strucla z orzechami na pewno podbije podniebienia waszych współbiesiadników;)
Jeśli z jakiegoś względu nie jadacie maku, bo za ciężki, bo nie smakuje wam albo macie po prostu uczulenie na mak, warto sięgnąć po ten przepis.
Wierzch strucli możemy polać lukrem, posypać cukrem pudrem albo polać polewą czekoladową.
Jeśli jednak szukacie przepisów na bardziej tradycyjne strucle z makiem i makowce, to znajdziecie je tutaj.
Strucla orzechowa, strucla z orzechami włoskimi
Składniki
Ciasto
- 20 g świeżych drożdży
- 100 ml mleka
- 0,5 szkl. cukru
- 2 szt. żółtka
- 300 g mąki
- 80 g masła
Nadzienie
- 300 g orzechów włoskich
- 4 łyżki cukru (dałam brązowy)
- 1 łyżka cynamonu
- 50 g masła
Lukier
- 1 łyżka białek
- 3/4-1 szkl. cukru pudru
Wykonanie
- Z łyżeczki cukru, drożdży i ciepłego mleka robimy rozczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 min.
- Masło rozpuszczmy i odstawiamy do ostygnięcia.
- Zółtka ucieramy z cukrem, dodajemy rozczyn, przesianą mąkę, szczyptę soli i wyrabiamy. Pod koniec wyrabiania dodajemy masło.
- Ciasto przykrywamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
- W tym czasie robimy farsz. Orzechy siekamy, dodajemy cukier i cynamon. Dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy.
- Ciasto wyjmujemy na stolnicę i 2-3 razy uderzamy pięścią aby je odgazować.
- Ciasto rozwałkowywujemy w prostokąt, na cieście rozkładamy farsz.
- Ciasto zwijamy w rulon i formujemy struclę
- Struclę smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczewmy w 180 stopniach do zrumienienia ok 30-40 min.
- Ciasto studzimy i smarujemy lukrem (wymieszane białko z cukrem pudrem).
Jaka cudowna 🙂 Pięknie się prezentuje 🙂