Boże Narodzenie | Ciasta ucierane

Prosty makowiec na cieście jogurtowym, bez miksera

4 grudnia 2019

Jeśli dość macie tradycyjnych strucli makowych, albo po prostu szukacie nowego a do tego bardzo prostego przepisu, to zdecydowanie sięgnijcie po przepis na prosty makowiec na cieście jogurtowym.

To ciasto po prostu nie może nie wyjść. Jeśli chcecie zachwycić rodzinę, znajomych, sąsiadów swoim talentem kulinarnym, a wątpicie w niego, to bardzo polecam ten przepis na makowiec. Ciasto ładnie wyrasta, potem mamy wilgotną warstwę maku a na górze kruszonkę.

Bardziej ambitni mogą pokusić się o wykonanie masy makowej samodzielnie, z maku mielonego. Dla leniszuków lub początkujących wystarczy gotowa masa makowa. Ja bardzo zachęcam do przygotowania masy samodzielnie np z tego przepisu na masę makową. Jeśli się wahacie, bo ciut więcej pracy, to proponuję poczytać skład na gotowych masach. A masa makowa nie jest taka straszna do zrobienia, odkąd pojawił się gotowy mak mielony, który w zasadzie cały problem czasochłonności masy rozwiązuje.

Makowiec na cieście jogurtowym, to wariacja na temat prostego ciasta mieszanego wildelcem. Różnicą jest, zastąpienie w przepisie śmietany jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym. U mnie jogurt grecki.

Ważną zaletą całego ciasta jest nie tylko smak, ale łatwość wykonania. Nie ubijamy piany, nie miksujemy cukru z żółtkami… Nie narobimy się zbytnio, bo składniki wrzucamy w kolejności występowania w przepisie do miski i mieszamy łyżką czy widelcem. Nie trzeba tutaj miksera, brudzenia wielu naczyń. I tak przed Świętami jest masa roboty, więc po co sobie życie utrudniać 😉

Powiem wam w tajemnicy, że znam jeden jedyny wypadek, kiedy to ciasto nie wyszło, a to wyłącznie z winy wykonawcy. Otóż nie odpiekł się spód ciasta. Szanowny wykonawca użył zbyt małej blachy. Podczas pieczenia makowca w piekarniku była na dole dodatkowa blacha, która również blokowała przepływ ciepła od dolnych grzałek… Wszystkie inne próby, nawet robione przez dzieci wyszły udane ;D

Dlaczego to ciasto jest takie dobre?

Chociaż może wydawać się, że ilość maku przy ilości ciasta nie jest imponująca, to jednak dobrze zrównoważona. Mak jest wyraźnie wyczuwalny i nie mamy wątpliwości, co za ciasto jemy.

Jak upiec dobry makowiec na cieście jogurtowym?

Trzeba pamiętać o jednej zasadniczej rzeczy. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wtedy na pewno otrzymamy pyszne, puszyste ciasto.

Tak więc zapraszam na pyszne ciasto z makiem, które będzie na pewno hitem na waszym stole.

Makowiec na cieście jogurtowym bez miksera

Pyszny, prosty makowiec.

Składniki

Ciasto

  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. jogurtu greckiego
  • 3 szkl. mąki
  • 1 op. gotowej masy makowej
  • tłuszcz do formy

Kruszonka

  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • 5 łyżek mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie

  • Składniki ciasta z wyjątkiem masy makowej włożyć do miski w kolejności występowania.
  • Wymieszać dokładnie – wyjdzie gęste ciasto.
  • Ciasto przełożyć na blaszkę wysmarowaną tłuszczem.
  • Na wierzch wyłożyć masę makową.
  • Składniki kruszonki rozetrzeć w palcach na farfocelki.
  • Posypać wierzch ciasta.
  • Piec ok 45 min w 180 stopniach.

Only registered users can comment.

    1. Ja piekłam w kilku rozmiarch blaszek, ale tych większych np. 23×30 cm i większe. Ciasto ładnie rośnie, jeśli użyjesz blaszki w tym rozmiarze lub podobnym, będzie dość wysokie, większa blaszka, to ciut bardziej płaskie, ale nadal ładnie pulchne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating