Przepis na piegowatą babkę znalazłam na jednej z wyrwanych z kolorowych gazet stron, z przepisami. Zostało mi do przetestowania jeszcze kilka, za to babka piegowata, jest naprawdę dobrym wyborem dla tych, którzy szukają prostego a smacznego ciasta na wielkanocny stół. Też zbieracie takie przepisy? Mam jeszcze wyrwaną kartkę ze zdzieranego kalendarza, na karpatkę 😉 Też niebawem zamierzam go wypróbować.
Babka piegowata nie wymaga dużych umiejętności, a tylko składników w temperaturze pokojowej i miksera. WSzystkie składniki wystarczy utrzeć, wstawić foremkę z babką do pieca i cieszyć się aromatem ciasta.
W smaku przypomina popularnego piegusa, ale jest lepsza. W dodatku po wyjęciu z piekarnika, niesamowicie pachniała. Dosłownie nosem można było wyczuć w niej mak.
Przepis pochodzi z Koła Gospodyń Wiejskich z Kępy Lubawskiej. Nie wiem jak wy, ale ja cenię kuchnię regionalną. Marzę, aby kiedyś powstały książki z regionalnymi przepisami z każdego województwa. Nie jakimiś wymyślnymi, ale takimi prawdziwymi, jakie na codzień przygotowuje się w normalnych domach w danym regionie. A może już jest takie cudo a ja o nim nie wiem?
W każdym razie babkę bardzo gorąco polecam, a na tej samej kartce do wypróbowania czekają mnie jeszcze 3 przepisy 😉
Poniżej przepis na babkę oryginalny. Ja z powodu braku mąki ziemniaczanej, musiałam go nieco zmodyfikować. Dałam mniej mąki ziemniaczanej, za to więcej pszennej. Z większą ilością mąki ziemniaczanej, ciasto będzie bardziej piaskowe. Dodałam też kilka łyżek mleka więcej, bo masa była zbyt gęsta jak dla mnie.
Babkę możecie podać z cukrem pudrem, polukrować lub udekorować polewą czekoladową.
Piegowata babka wielkanocna
Składniki
- 250 g masła
- 3/4 szkl drobnego cukru
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 1 czubata szkl. mąki ziemniaczanej dałam ok. 1/3 i resztę mąki pszennej
- 4 jajka
- 1/3 szkl. mleka
- 1 szkl. maku
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropel aromatu waniliowego
Wykonanie
- Masło ucieramy cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jajku cały czas ucierając.
- Dodajemy po trochu przesiane mąki i proszek do pieczenia, cały czas miksując.
- Na koniec dodajemy aromat, mleko i mak.
- Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem blaszki.
- Pieczemy ok 45-50 min w 180 stopniach