Babki | Wielkanoc

Cytrynowa, wilgotna babka

8 marca 2017
Jump to recipe

Babka nierozerwalnie kojarzy mi się z Wielkanocą. I nie ma nic gorszego, niż wyschnięta, sucha babka, przy jedzeniu której aż nas drapie w gardle. Tak dzieje się często przy babkach drożdżowych. Dzisiaj dlatego zapraszam Was na babkę cytrynową. Wilgotną, miękką. Idealną do mleka jak i samą. Pachnącą cytryną.

Babka drożdżowa aby wyszła nam naprawdę dobra, wymaga odrobiony wprawy. Tą babkę upiecze nawet dziecko, bo ogranicza się jedynie do wymieszania ze sobą składników mikserem. No dobrze, trzeba pamiętać o kolejności i pilnować porządnego ubicia żółtek z cukrem na początku. jeśli szukacie prostego przepisu na babkę, to naprawdę polecam ten 😉

Babkę możemy upiec jedną dużą lub zrobić kilka mniejszych. To, czym potraktujemy naszą babę to też rzecz indywidualna. Niektórzy uznają tylko babki z lukrem inni z cukrem pudrem, tak więc zrób jak lubisz 😉 Mi niestety zabrakło cukru pudru i mój lukier wyszedł nader nędzny. Wasz na pewno wyjdzie rewelacyjny 😉

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *