Wiosną lubimy na pierwsze lub drugie śniadanie robić koktajle. Dlaczego? Są szybkie do zrobienia, sycące i zdrowe 😉 Mąż je tak uwielbia, że ma w pracy blender i sam robi sobie na II śniadanie w pracy koktajl.
Mój koktajl dzięki awokado jest bardzo gęsty i kremowy. Oparty jest również na bazie mleka. Jeśli nie możesz pić mleka lub go nie lubisz, użyj do przygotowania koktajlu wodę. Jeśli chcecie, aby koktajl był jeszcze bardziej sycący, dodajcie 2 łyżki serka wiejskiego.
Lista składników na taki szybki koktajl może być długa lub bardzo krótka. Wszystko zależy od tego, na co akurat macie ochotę. Ja często używam tych składników (owoców), które są już nie najświeższe. W koktajlu tego nie czuć.
Szczególnie latem lubimy dodać sporo mięty i wtedy robimy koktajl na bazie wody, z dodatkiem zielonego ogórka. Wtedy taki koktajl jest bardzo orzeźwiający.
Ilość składników na 2 porcje.
A Wy pijecie takie koktajle? Czego najczęściej do nich używacie?
Składniki
- 1/2 awokado
- 2/ szkl. mleka
- garść liści mięty
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 1 jabłko
- sok z połowy limonki
- 1 pomarańcza
- 1 banan
Instrukcje
- Owoce obieramy, wszystko wrzucamy do blendera i ucieramy na gładką masę.