Dania bezmięsne | Dania z kaszą

Kotleciki z kaszy jaglanej z serem białym i sosem owocowym na jogurcie

18 lipca 2018

Ostatnio coraz mniej czasu na pisanie bloga. Niestety, młoda rośnie, ząbkuje, zaczyna wstawać i chodzić i cały czas poświęcam jej malutkiej osobie, odkrywając w sobie nowe pokłady nie znanej mi cierpliwości 😉 Nie ma czasu na gotowanie, ani tym bardziej na robienie zdjęć, bo i nawet szaro-bura pogoda w naszym ciemnym mieszkaniu nie ułatwia całej sprawy.

Ale, ale, wróćmy do jedzenia, bo nie jest to blog parentingowy a kulinarny. Zatem dzisiaj zapraszam na kotleciki, które pokochają wszyscy. Kotlety z kaszy jaglanej z serem białym. Powstały spontanicznie, kiedy to czyściłam lodówkę z resztek i szkoda mi było wyrzucić i kaszę i kawałek sera. Postanowiłam je połączyć i wyszły pyszne, szybkie do zrobienia kotleciki. Po raz kolejny udało mi się nie wyrzucać resztek jedzenia. Da się? Da się!

Kotlety możemy zrobić zarówno w wersji wytrawnej, np z sosem grzybowym, oj tak, byłyby pyszne 😉 U nas w wersji na słodko. Jeśli zdecydujecie się na wersję wytrawną, wtedy nie dodajecie do ciasta cukru.

Jeśli chcecie, aby były lżejsze, smażcie je bez panierowania w bułce, chociaż ja jakoś z automatu pojechałam bułką tartą 😉 Podałam je z sosikiem jogurtowym z dużą ilością owoców w środku. Oczywiście, dajcie tyle owoców ile macie i takie jakie macie, chociaż u nas są to maliny i jagody. Mniam! Możecie wcinać kotlety również z samym dżemem.

Kotlety pyszne są i na zimno i na ciepło. Mąż stwierdził, że są bardzo sycące i nikt nie zje ich dużo. Mama za to, nie mogła uwierzyć, że są z kaszą, bo w ogóle jej tutaj nie czuć. Jeśli macie kogoś, kto kaszy, a szczególnie kaszy jaglanej nie lubi, a lubi placki/kotlety, to spróbujcie przemycić w menu kaszę właśnie tak.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *