Ostatnio coraz mniej czasu na pisanie bloga. Niestety, młoda rośnie, ząbkuje, zaczyna wstawać i chodzić i cały czas poświęcam jej malutkiej osobie, odkrywając w sobie nowe pokłady nie znanej mi cierpliwości 😉 Nie ma czasu na gotowanie, ani tym bardziej na robienie zdjęć, bo i nawet szaro-bura pogoda w naszym ciemnym mieszkaniu nie ułatwia całej sprawy.
Ale, ale, wróćmy do jedzenia, bo nie jest to blog parentingowy a kulinarny. Zatem dzisiaj zapraszam na kotleciki, które pokochają wszyscy. Kotlety z kaszy jaglanej z serem białym. Powstały spontanicznie, kiedy to czyściłam lodówkę z resztek i szkoda mi było wyrzucić i kaszę i kawałek sera. Postanowiłam je połączyć i wyszły pyszne, szybkie do zrobienia kotleciki. Po raz kolejny udało mi się nie wyrzucać resztek jedzenia. Da się? Da się!
Kotlety możemy zrobić zarówno w wersji wytrawnej, np z sosem grzybowym, oj tak, byłyby pyszne 😉 U nas w wersji na słodko. Jeśli zdecydujecie się na wersję wytrawną, wtedy nie dodajecie do ciasta cukru.
Jeśli chcecie, aby były lżejsze, smażcie je bez panierowania w bułce, chociaż ja jakoś z automatu pojechałam bułką tartą 😉 Podałam je z sosikiem jogurtowym z dużą ilością owoców w środku. Oczywiście, dajcie tyle owoców ile macie i takie jakie macie, chociaż u nas są to maliny i jagody. Mniam! Możecie wcinać kotlety również z samym dżemem.
Kotlety pyszne są i na zimno i na ciepło. Mąż stwierdził, że są bardzo sycące i nikt nie zje ich dużo. Mama za to, nie mogła uwierzyć, że są z kaszą, bo w ogóle jej tutaj nie czuć. Jeśli macie kogoś, kto kaszy, a szczególnie kaszy jaglanej nie lubi, a lubi placki/kotlety, to spróbujcie przemycić w menu kaszę właśnie tak.
Kotleciki z kaszy jaglanej z serem białym i sosem owocowym na jogurcie

Składniki
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 125 g sera białego (dałam półtłusty)
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki miękkiego masła
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru waniliowego
- bułka tarta do panierowania
Sos
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka cukru (można pominąć jeśli macie słodkie owoce)
- 200 g owoców
Instrukcje
- Wszystkie składniki z wyjątkiem bułki zagnieść w ciasto.
- Formować z ciasta kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej.
- Smażymy kotlety na złoto z obu stron, odkładając je na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
- Składniki na sos zblendować lub rozgnieść widelcem, jeśli lubimy mniej gładkie sosiki.
- Kotlety podawać z sosem.