Dania bezmięsne

Czebureki – smażone pierogi z nadzieniem ruskim i suszonymi pomidorami

23 lipca 2018

Dzisiaj zapraszam na czebureki, czyli smażone pierogi, popularne na wschodzie – w kuchni tatarskiej, ukraińskiej czy rosyjskiej. Co prawda, oryginalne czebureki są bardzo proste i nadziane siekanym mięsem a do tego smażone w tłuszczu owczym, to u mnie nieco inna wersja. W cieście znajdziecie ser biały, a i farsz zastosowałam z ziemniaków i sera i coby urozmaicić smak, dorzuciłam suszone pomidory.

W necie znajdziecie wiele przepisów na czebureki, łącznie z ciastem parzonym 😉 Ten wybrałam ze względu na zawartość sera. Ciekawiło mnie, jaki da efekt przy smażeniu. Pierogi wychodzą baaardzo dobre. Ciasto jest miękkie, lekko się rozwarstwia. Doskonałe są na ciepło jak i na zimno i to po kilku dniach nawet.

Czebureki w tej formie, to świetny pomysł na piknik pod chmurką.

Dzięki serowi i dość bogatemu farszowi, pierogi są sycące i zwykle wystarcza zjedzenie ich 1-2 sztuk.

Farsz to jak zwykle u mnie, czyszczenie lodówki, więc końcówka ziemniaków, które to wahałam się czy zużyć na placki czy też do innych celów. Wygrały inne cele 😉 Jak dla mnie, to pierogi mogłyby być nieco zbyt ciężkie z mięsnym nadzieniem, za to ziemniaczane, z pierogów ruskich, z małą modyfikacją, pasuje tutaj idealnie.

Na pewno następnym razem, spróbuję wersji z ciastem parzonym i może nadzieniem z kaszy?

Monia, jeśli to czytasz, to tak, przerwałam dietę i spróbowałam tych pierogów 😉 I nie żałuję 😉

Czebureki – smażone pierogi z nadzieniem ruskim i suszonymi pomidorami

Czebureki – smażone pierogi z nadzieniem ruskim i suszonymi pomidorami

Składniki

  • 2 szkl. mąki (u mnie było 2)
  • 150 g twarogu (dałam półtłusty)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju (dałam oliwę z zalewy od pomidorów)
  • 1 łyżka spirytusu lub octu (dałam ocet)
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki sody
  • dodatkowo dodałam 2 łyżki kwaśnej śmietany
    Nadzienie
  • ok. 300 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • 250 g sera półtłustego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • suszone pomidory z zalewy, w ilości wedle uznania (dałam ok 5 połówek)
  • 1/2 łyżeczki przyprawy - suszone pomidory, bazylia i czarnuszka

Sposób przygotowania

    Nadzienie
  • cebulkę kroimy i podsmażamy na maśle.
  • Pomidory kroimy w paseczki.
  • Czosnek przeciskamy przez praskę.
  • Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą z suszonych pomidorów i czarnuszki
    Ciasto
  • Mąkę przesiewamy, wkruszamy ser biały.
  • W środku robimy dołek, wsypujemy sodę i zalewamy ją octem.
  • Dodajemy pozostałe składniki.
  • Zagniatamy ciasto.
  • Ciasto rozwałkowujemy.
  • Wykrawamy miseczką kółka.
  • Na każdym kółku kładziemy dość sporą ilość farszu.
  • Zlepiamy brzegi pierogów i dociskamy widelcem.
  • Smażymy na złoto z każdej ze stron.
https://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/czebureki-smazone-pierogi-z-nadzieniem-ruskim-i-suszonymi-pomidorami/

 

 

 

 

 

 

 

Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *