Dzisiaj zapraszam na czebureki, czyli smażone pierogi, popularne na wschodzie – w kuchni tatarskiej, ukraińskiej czy rosyjskiej. Co prawda, oryginalne czebureki są bardzo proste i nadziane siekanym mięsem a do tego smażone w tłuszczu owczym, to u mnie nieco inna wersja. W cieście znajdziecie ser biały, a i farsz zastosowałam z ziemniaków i sera i coby urozmaicić smak, dorzuciłam suszone pomidory.
W necie znajdziecie wiele przepisów na czebureki, łącznie z ciastem parzonym 😉 Ten wybrałam ze względu na zawartość sera. Ciekawiło mnie, jaki da efekt przy smażeniu. Pierogi wychodzą baaardzo dobre. Ciasto jest miękkie, lekko się rozwarstwia. Doskonałe są na ciepło jak i na zimno i to po kilku dniach nawet.
Czebureki w tej formie, to świetny pomysł na piknik pod chmurką.
Dzięki serowi i dość bogatemu farszowi, pierogi są sycące i zwykle wystarcza zjedzenie ich 1-2 sztuk.
Farsz to jak zwykle u mnie, czyszczenie lodówki, więc końcówka ziemniaków, które to wahałam się czy zużyć na placki czy też do innych celów. Wygrały inne cele 😉 Jak dla mnie, to pierogi mogłyby być nieco zbyt ciężkie z mięsnym nadzieniem, za to ziemniaczane, z pierogów ruskich, z małą modyfikacją, pasuje tutaj idealnie.
Na pewno następnym razem, spróbuję wersji z ciastem parzonym i może nadzieniem z kaszy?
Monia, jeśli to czytasz, to tak, przerwałam dietę i spróbowałam tych pierogów 😉 I nie żałuję 😉
Składniki
- 2 szkl. mąki (u mnie było 2)
- 150 g twarogu (dałam półtłusty)
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju (dałam oliwę z zalewy od pomidorów)
- 1 łyżka spirytusu lub octu (dałam ocet)
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki sody
- dodatkowo dodałam 2 łyżki kwaśnej śmietany
Nadzienie
- ok. 300 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
- 250 g sera półtłustego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- suszone pomidory z zalewy, w ilości wedle uznania (dałam ok 5 połówek)
- 1/2 łyżeczki przyprawy - suszone pomidory, bazylia i czarnuszka
Instrukcje
Nadzienie
- cebulkę kroimy i podsmażamy na maśle.
- Pomidory kroimy w paseczki.
- Czosnek przeciskamy przez praskę.
- Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą z suszonych pomidorów i czarnuszki
Ciasto
- Mąkę przesiewamy, wkruszamy ser biały.
- W środku robimy dołek, wsypujemy sodę i zalewamy ją octem.
- Dodajemy pozostałe składniki.
- Zagniatamy ciasto.
- Ciasto rozwałkowujemy.
- Wykrawamy miseczką kółka.
- Na każdym kółku kładziemy dość sporą ilość farszu.
- Zlepiamy brzegi pierogów i dociskamy widelcem.
- Smażymy na złoto z każdej ze stron.
Wspaniałe!
Rzeczywiście idealne na wyprawę do parku.
🙂