Kasza jaglana nie należała do moich ulubionych kasz. Kojarzyła mi się z żółtawą breją z dzieciństwa. Jakże się zdziwiłam, jakie cudowności można z niej wyczarować w zależności od dodatków.
Mogą powstać pyszne dania obiadowe, sałatki, kotlety a także desery. Dzieci i nawet kaszowe niejadki je uwielbiają. Czy można chcieć lepszej rekomendacji? 🙂
Kasza ta jest również nieco specyficzna w przygotowaniu. Należy ją najpierw sparzyć wrzątkiem lub podprażyć w garnuszku. Dzięki takiemu zabiegowi, pozbędziemy się charakterystycznej goryczki.
Składniki
- 1 szkl. kaszy jaglanej
- 2 szkl. wody
- szczypta soli
- 1 łyżka miodu
- garść płatków migdałowych
- 1 jabłko
- cynamon
Instrukcje
- Kaszę prażymy w rondelku, dopóki nie zobaczymy delikatnego dymku unoszącego się na garnkiem.
- Dolewamy wodę i dodajemy sól.
- Kiedy kasza wchłonie niemal całą wodę, wkrawamy jabłko.
- Dodajemy miód i jeszcze dusimy ok 5-7 min.
- Na suchej patelni lekko rumienimy płatki migdałowe.
- Kaszę wykładamy na talerz, posypujemy płatkami i cynamonem.
© 2024 MieszamWGarnku